Gingerbread kućica

2017-12-11
gingerbread kucica

Ove sam godine drugi put radio gingerbread kućicu… Za one koji se vole igrati i koji su maštoviti… Netko će reći previše truda, ali kad jednom završite i kad uspije, bit ćete ponosni i nećete žaliti ni trenutka…Ovdje je osnovni recept za tijesto, a za samu izradu je najbolje napraviti skicu na papiru (pazite na mjere) ili pronaći na internetu gotove predloške koje isprintate i prema njima režete tijesto… 

Važno je napraviti što čvršće “ljepilo”. S obzirom da je moja kućica (iako jestiva) prvenstveno ukras – mene ne opterećuje što koristim bjelanjak u tom “ljepilu”… Ako ste kućicu namjeravali i pojesti, prijedlog je da koristite one bjelanjke u tetrapaku ili prahu… Ima na netu i ideja s ljepljenjem čokoladom, karamelom i slično, al dok ne probam – ne vjerujem :)

Što se tiče ukrašavanja, tu je vaša mašta jedina granica… Ja vam stavljam dvije moje verzije – prošlogodišnju i ovogodišnju kako biste dobili poneku ideju ;)

Sastojci

  • Tijesto:
  • 170 gr omekšalog maslaca
  • 330 gr smeđeg šećera
  • 2 jaja
  • 320 gr meda
  • 770 gr oštrog brašna
  • 1/2 žličice praška za pecivo
  • 4 žličice mljevenog cimeta
  • 4 žličice mljevenog đumbira
  • 1/2 žličice mljevenih klinčića
  • 1/2 žličice soli
  • "Ljepilo":
  • oko 200 gr šećera u prahu
  • 1 bjelanjak
  • prehrambene boje

Postupak

Korak1

Pjenasto izmutite maslac sa smeđim šećerom. Dodajte jedno po jedno jaje i med (miksajući između). U dobivenu smjesu prosijte brašno pomiješano s praškom za pecivo, đumbir, cimet, klinčić i sol. Nastavkom za tijesto (ili rukama) umijesite tijesto, podijelite ga u dva dijela i omotano prijanjajućom folijom ostavite u frižideru bar dva-tri sata (idealno preko noći).

Korak2

Izvadite tijesto iz frižidera i ostavite ga cca 5-10 minuta na sobnoj temperaturi. Razvaljajte ga između dva pek papira na cca 5 mm debljine i režite u željene oblike (stranice kuće, krov...). Pecite na 175 stupnjeva 12-15 minuta veće oblike ili 6-8 minuta manje. Ostavite 10-ak minuta da se malo ohlade, pa dok su još topli ispravite ih oštrim nožem ukoliko su se tijekom pečenja malo deformirali. Ostavite da se potpuno ohlade prije slaganja kuće - ja ostavim cijeli jedan dan...

Korak3

Za "ljepilo" i dekoriranje koristite royal icing kojeg ćete napraviti tako da u jedan bjelanjak dodate prosijanih 100 gr šećera u prahu i dobro pomiješate dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Zatim dodajete šećera u prahu dok ne dobijete pravu konzistenciju. Otprilike je to još dodatnih 80-100 gr. Prebacite u slastičarsku vrećicu (ili onu za zamrzavanje pa odrežite vrh). Kućicu slažite na stabilnoj podlozi (daska, tanjur, tacna, debeli karton) i prije ukrašavanja ostavite da se dobro stisne i osuši (par sati).

Prosječna ocjena člana

(5 / 5)

5 5 2
Ocijeni ovaj recept

2 ljudi ocijenilo recept

644

Moglo bi vas zanimati:
  • kremsnite

    Kremšnite na moj način (verzija 1)

  • crno bijeli choco banana muffini

    Crno-bijeli choco banana muffini

  • Palačinke u pjenici od vina

  • Vruća bijela čokolada s mentom

  • Naopake tortice s kivijem