Jaffa torta

2015-06-26
  • Porcija : 20
  • Priprema : 30m
  • Kuhanje : 40m
  • Spremno za : 4:00 h

Još jedan rođendan i još jedna torta… Ovaj put kombinacija čokolade i naranče – lagano kiselkasta i lagano slatka, dobro ohlađena je pravo osvježenje tijekom ljeta…

Sastojci

  • Biskvit:

  • 300 gr glatkog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 100 gr šećera
  • 3 jaja
  • 2 dcl mlijeka
  • 1 dcl ulja
  • prstohvat soli
  • Nadjev:

  • 3 vrećice pudinga od vanilije
  • 4 žlice šećera
  • 1 l 100% soka od naranče
  • 150 gr crne čokolade
  • Krema s čokoladom:

  • 1 vrećica pudinga od čokolade
  • 2 žlice šećera
  • narančina korica (od 1 naranče)
  • 2,5 dcl narančinog soka
  • 100 gr crne čokolade
  • 250 gr omekšalog maslaca

Postupak

Korak1

Za biskvit prvo tucite bjelanjke s prstohvatom soli dok ne dobijete čvrsti snijeg. U drugoj posudi miksajte žutanjke sa šećerom. Miksajući dodajte mlijeko i ulje. I polako dodajte brašno sa praškom za pecivo. Na kraju lagano (špatulom ili kuhačom) umiješajte snijeg od bjelanjaka u smjesu.

Korak2

Pecite biskvit na 160 stupnjeva cca 40 minuta (probajte čačkalicom kad je gotov) pa ostavite da se ohladi. Ohlađen biskvit izvadite iz kalupa pa prerežite na tri dijela.

Korak3

8 dcl soka od naranče stavite kuhati na laganoj vatri. U preostala 2 dcl dodajte šećer i puding od vanilije pa dobro izmiješajte da nema grudica. Dodajte tu smjesu u vrući sok i kuhajte konstantno miješajući dok se puding ne stisne. U drugoj posudi, na pari otopite 150 gr crne čokolade.

Korak4

Slaganje torte mora ići brzo jer se puding jako brzo kruti pa se potrudite da sve bude spremno. Vratite prvi dio biskvita u kalup. Prelijte s trećinom pudinga pa odmah "prošarajte" cijelu površinu s trećinom topljene čokolade. Stavite drugi biskvit preko toga, zalijte drugom trećinom pudinga i "prošarajte" čokoladom. Ponovite i s trećim dijelom pa stavite tortu u frižider na 2-3 sata.

Korak5

2 dcl cijeđenog soka sa narančinom koricom stavite kuhati na laganoj vatri. U preostalih 0,5 dcl dodajte šećer i čokoladni puding pa izmiješajte da nema grudica. Dodajte u vrući sok i kuhajte miješajući dok se puding ne stisne. Kad je gotov, dodajte mu kockice crne čokolade za jači čokoladni okus. Miješajte dok se čokolada ne otopi. Stavite u frižider na 15 minuta.

Korak6

Kad se puding ohladio dodajte mu omekšali maslac i dobro izmiksajte. Ukrasite rub torte pomoću vrećice za ukrašavanje. Možete kremu premazati i po vrhu, ali meni su se svidjele tamne čokoladne šare na narančastom pudingu pa sam vrh ukrasio sa nekoliko zamrznutih kriški naranče i jednom originalnom jaffom. Vratite tortu u frižider do posluživanja.

Skini recept u PDFu

Prosječna ocjena člana

(0 / 5)

0 5 0
Ocijeni ovaj recept

0 ljudi ocijenilo recept

3.329

Moglo bi vas zanimati:
  • crno bijeli choco banana muffini

    Crno-bijeli choco banana muffini

  • Palačinke u pjenici od vina

  • Vruća bijela čokolada s mentom

  • Naopake tortice s kivijem

  • Vruća čokolada s vanilijom i cimetom

Nutritivne informacije

Informacije su po porciji/komadu

  • Kalorije

    269 kcl
  • Bjelančevine

    2 gr
  • Ugljikohidrati

    18 gr
  • Masti

    17 g