Japanski cheesecake

2014-05-02
  • Količina : 15-ak šnita
  • Priprema : 30m
  • Kuhanje : 60m
  • Spremno za : 5:00 h

Vjerojatno će mnogi od vas odustati i prije nego što o njemu počnu ozbiljnije razmišljati (iako nije komplicirano kako izgleda u prvi mah), ali onaj tko se ipak odvaži i krene u pustolovinu izrade ove slastice, za nagradu će dobiti najfluffastyji (koja riječ) cheesecake kojeg su ikad probali… Ovdje se radi o japanskom cheesecakeu koji je dosta popularan diljem dalekog istoka – Kini, Hong Kongu, a ne samo u Japanu.  

S obzirom da od količine koja je navedena dobijete dva uska kalupa (kao za kruh), možete i smanjiti količine na pola ili iskoristiti sve kao što sam i ja – neće se baciti :) Možete isto tako puniti i kalupe za muffine pa dobiti male cheesecakeove… Ono što ipak ne preporučam je pečenje u kalupu za torte jer je on dosta glomazan pa bi vam se moglo desiti da je sredina sirova, a rubovi prepečeni… Inače, i ovaj sam cheesecake radio s domaćim sirnim namazom.

Sastojci

  • 2,5 dcl mlijeka na sobnoj temperaturi
  • 250 gr krem sira na sobnoj temperaturi
  • 60 gr maslaca na sobnoj temperaturi
  • 6 jaja
  • 55 gr oštrog brašna
  • 20 gr instant palente
  • korica 1 limuna
  • 1 žlica limunovog soka
  • 130 gr šećera
 

Postupak

Korak1

Na pari stavite lagano zagrijavati mlijeko pa nakon par minuta u njega umiješajte krem sir. Dodajte malo pomalo da se sav uspije otopiti u mlijeku.

Korak2

Dodajte maslac i miješajte dok se i on ne otopi, pa kad više nema komadića plutajućeg maslaca maknite s vatre i pustite da se malo ohladi.

Korak3

Kad se smjesa ohladi dodajte žumanjke (nemojte dodavati dok je smjesa vruća jer ne želite dobiti kajganu).

Korak4

Pomiješajte brašno s palentom pa ju dodajte u smjesu mlijeka, sira i žumanjaka. Opet dodajte malo pomalo i dobro pomiješajte da ne bude grudica. Naribajte i limunovu koricu, pomiješajte i ostavite na stranu dok pripremate ostatak.

Korak5

U čistoj posudi pomiješajte mikserom na najvećoj brzini bjelanjke. Nakon 2-3 minute dodajte limunov sok i nastavite miksati.

Korak6

Dodajte šećer u nekoliko navrata, cijelo vrijeme miksajući. Miksajte dok god ne budete imali čvrsti snijeg.

Korak7

U snijeg od bjelanjaka dodajte malo prve smjese i nježno umiješajte špatulom ili kuhačom (nikako mikserom). Zatim dodate još malo smjese i tako (malo po malo) dok u potpunosti ne sjedinite dvije smjese, ali cijelo vrijeme nježno kako bi smjesa ostala prozračna.

Korak8

Ako koristite kalup za muffine, stavite u njih košarice i punite ih malo ispod ruba. Ako koristite neki drugi kalup, obložite ga pek papirom pa punite (također malo ispod ruba). Ako slučajno koristite bilo koji kalup s odvojivim dnom, dobro ga "izolirajte" aluminijskom folijom kako voda ne bi prodrla unutra.

Korak9

Stavite kalupe u veći lim za pečenje kojeg napunite kipućom vodom (otprilike iznad polovice kalupa) i pecite sat vremena na 150 stupnjeva.

Korak10

Pazite na pećnicu tijekom procesa pečenja. Ako primjetite da se cheesecake počeo previše podizati smanjite temperaturu kako se ne bi podigao previše (nakon tog ima tendenciju pucanja). Nakon sat vremena provjerite sa štapićem je li dovoljno pečen. Ako je, štapić će biti čist kad ga izvučete iz kolača.

Korak11

Ugasite pećnicu, izvadite kalupe iz vode pa vratite kolać u pećnicu da se tamo postupno hladi 10-ak minuta (ostavite lagano otškrinuta vrata pećnice). Tako ćete spriječiti naglo spuštanje smjese (u protivnom biste mogli dobiti pretešku smjesu, a već sam rekao da je ovo fluffy cheesecake).

Korak12

Nakon 10-ak minuta možete ih izvaditi iz pećnice i pustiti da se hladi prvo na sobnoj temperaturi pa nakon toga u frižideru (minimalno 3-4 sata)

Skini recept u PDFu

Prosječna ocjena člana

(5 / 5)

5 5 1
Ocijeni ovaj recept

1 ljudi ocijenilo recept

1.975

Moglo bi vas zanimati:
  • kremsnite

    Kremšnite na moj način (verzija 1)

  • pulled pork vucena svinjetina

    Vučena svinjetina (pulled pork)

  • crno bijeli choco banana muffini

    Crno-bijeli choco banana muffini

  • Palačinke u pjenici od vina

  • Vruća bijela čokolada s mentom

Nutritivne informacije

Informacije su po porciji/komadu

  • Kalorije

    178,85 kcl
  • Bjelančevine

    4,55 gr
  • Ugljikohidrati

    13,84 gr
  • Masti

    11,72 gr