Jednostavni jabuka-cimet kolač

2017-10-17
jednostavni jabuka cimet kolac
  • Količina : veliki lim za pećnicu (25x35)
  • Priprema : 20m
  • Kuhanje : 35m
  • Spremno za : 60m

Kad sam pred koji dan slavio rođendan, obećao sam nekoliko dana za redom okupljanja s raznim ljudima… To je super, samo sam si zadao malo “jači” posao oko pripreme hrane pa su na red došli neki jednostavniji, ali i dalje ukusni receptići… Jedan od njih je i ovaj kolač s jabukama i cimetom.

Sastojci

  • 225 gr + 2-3 žlice maslaca sobne temperature
  • 4 jabuke
  • 150 gr + 2 žlice smeđeg šećera
  • 100 gr bijelog šećera
  • 2 žličice cimeta + malo za posipanje (može i kombinacija s đumbirom ili mješavina za medenjake)
  • 3 jaja
  • 1 žličica arome vanilije ili vanilin šećer
  • 280 gr glatkog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 žličica soli
  • 2,4 dcl mlaćenice (ili mlijeka u kojeg ste dodali žlicu limunovog soka)
  • šećer u prahu za posipanje

Postupak

Korak1

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Lim za pečenje premažite maslacem ili obložite pek papirom.

Korak2

Jabuke očistite i nasjeckajte na manje kockice. Stavite ih na vatru zajedno s 2 žlice maslaca, 2 žlice smeđeg šećera i pola žličice cimeta. Dinstajte ih tako na laganoj vatri cca 5 minuta dok malo ne omekšaju. Ostavite da se malo ohladi.

Korak3

Kao zamjenu za mlaćenicu (buttermilk), najjednostavnije vam je u mlijeko (2,4 dcl) umiješati 1 žlicu limunovog soka i ostaviti tako 5-10 minuta. Za to vrijeme pripremite ostalo...

Korak4

Izmiksajte preostalih 225 gr maslaca sa 150 gr smeđeg šećera i 100 gr bijelog šećera dok smjesa ne bude kremasta. Dodajte jaja (jedno po jedno), miksajući između dodavanja. Zatim dodajte i vaniliju. U drugoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sol i preostali cimet (po želji možete kombinirati i s đumbirom ili mješavinom začina za medenjake).

Korak5

U posudu s maslacem, šećerom i jajima dodajte naizmjence cca 1/3 suhih sastojaka pa 1/3 mlaćenice (ili mlijeka s limunom). Dobro pomiješajte pa dodajte drugu trećinu jednog i drugog i pomiješajte te zadnju trećinu i promiješajte. Na kraju umiješajte one sjeckane jabuke.

Korak6

Smjesu prebacite u lim, malo poravnajte pa pecite na 180 stupnjeva 35-40 minuta (klasičan test čačkalicom i ovdje pali). Možete ovom smjesom puniti i kalup za muffine samo što će tada vjerojatno biti nešto kraći boravak u pećnici. Ohlađeni kolač narežite na kockice i posipajte mješavinom cimeta i šećera u prahu.

Prosječna ocjena člana

(5 / 5)

5 5 1
Ocijeni ovaj recept

1 ljudi ocijenilo recept

212

Moglo bi vas zanimati:
  • kremsnite

    Kremšnite na moj način (verzija 1)

  • crno bijeli choco banana muffini

    Crno-bijeli choco banana muffini

  • Palačinke u pjenici od vina

  • Vruća bijela čokolada s mentom

  • Naopake tortice s kivijem