Jesenska mousse torta s kestenima i čokoladom

2017-11-12
jesenska mousse torta
  • Količina : silikonski kalup 22cm
  • Priprema : 60m
  • Kuhanje : 15m
  • Spremno za : 8:00 h

Danas je bio jedan prekrasan jesenski dan pa sam ga odlučio obilježiti jednom pravom jesenskom tortom. Kao što sam i jučer pisao objavljujući recept za kesten pire (kojeg ćete trebati i ovdje) – nema “jesenskijeg” slatkog okusa od kestena, barem za mene…

A kako neki ne vole težinu kesten pirea, već ga ublaže s puno šlaga, nešto slično sam napravio i ja miješajući ga s vrhnjem za šlag u ovaj blaži mousse. Tome sam dodao mousse od tamne čokolade i još jedan jesensko-zimski okus – pekmez od višanja (u mom slučaju s okusom kuhanog vina, ali vi možete staviti i običan). Sve je to posloženo na joconde tankom biskvitu, a ukrasio sam gaa čokoladnim ganacheom i jesenskim listovima (tuile) od vanilije.

I neka vas ne obeshrabri ako nemate baš ovakav kalup, mjere će odgovarati za bilo koji kalup veličine cca 22-26 cm samo će neki slojevi biti malo viši ili niži. Bitno je da je kalup silikonski kako bi ga mogli izvaditi nakon smrzavanja. Ukoliko ga radite u klasičnom kalupu za tortu (s odvojivim dnom), radite ga obrnuto – prvo biskvit pa onda svi ostali slojevi. Za takav način pripreme pogledajte recepte nekih od prethodno napravljenih torti (ovu s čokoladom i narančom, ili ovu s bijelom čokoladom, kokosom i jagodama)

Sastojci

  • Mousse od kestena:
  • 400 gr kesten pirea
  • 4 dcl vrhnja za šlag
  • 50 gr šećera u prahu
  • po želji malo ruma
  • 6 listića želatine
  • Mousse od tamne čokolade:
  • 200 gr crne čokolade
  • 1 dcl mlijeka
  • 4 listića želatine
  • 2 dcl vrhnja za šlag
  • Biskvit:
  • 2 jaja
  • prstohvat soli
  • 50 gr + 10 gr šećera
  • 15 gr otopljenog maslaca
  • 50 gr mljevenih badema
  • 15 gr glatkog brašna
  • Ganache:
  • 100 gr tamne čokolade
  • 0,8 dcl vrhnja za šlag
  • Listovi od vanilije (tuile):
  • 35 gr omekšalog maslaca
  • 35 gr šećera u prahu
  • 35 gr glatkog brašna
  • 1 bjelanjak (oko 35 gr)
  • žličica vanilije
  • I još:
  • neki "jesenski" džem ili pekmez

Postupak

Korak1

Ova je torta pripremana u silikonskom kalupu pa je pripremana naopako - prvo sloj koji će biti na vrhu, u ovom slučaju - kesten mousse. Za njega vam treba kesten pire kojeg možete kupiti ili pripremiti po ovom receptu. Ostavite ga van frižidera da bude na sobnoj temperaturi i malo ga izmiksajte.

Korak2

Od ukupne količine vrhnja za šlag, 1 dcl zagrijte (ali ne smije zakipiti). U njege umiješajte želatinu, prethodno hidriranu u hladnoj vodi, te miješajte dok se ne otopi. Pustite da se mrvicu ohladi pa pomiješajte s kesten pireom, šećerom u prahu i malo ruma. Na kraju sve umiješajte u šlag kojeg ste napravili s preostala 3 dcl vrhnja. Sve prebacite u kalup (otprilike do pola visine kalupa). Važno je da nekoliko puta lupite kalupom o radnu površinu (naravno ako koristite silikonski) kako bi mousse skroz upao u sve pore kalupa. Stavite u škrinju da se dobro stisne (2-3 sata)

Korak3

Za čokoladni mousse otopite čokoladu na pari, a u posudi zagrijte mlijeko do vrenja pa maknite s vatre. Mlijeku dodajte namočenu želatinu, a zatim i otopljenu čokoladu. Ostavite da se malo ohladi.

Korak4

Vrhnje istucite u čvrsti šlag pa lagano umiješajte u prohlađenu smjesu od čokolade. Prvo dodajte manji dio šlaga i pomiješajte, pa onda ostatak. Pokušajte da smjesa ostane prozračna.

Korak5

Izvadite kalup iz škrinje pa prvo stavite sloj džema ili pekmeza (ja sam koristio od višanja s okusom kuhanog vina) pa preko toga čokoladni mousse skorz do vrha kalupa i poravnajte. Vratite u škrinju i ostavite ga tamo preko noći. Bit će lakše izvaditi iz kalupa kad je leden.

Korak6

Za joconde biskvit prvo izmiksajte bjelanjke s prstohvatom soli i 50 gr šećera u čvrsti snijeg. Zatim im dodajte (špatulom, lagano) žutanjke pomiješane s otopljenim (i prohlađenim) maslacem. Na kraju pomiješajte ostale suhe sastojke - bademe, brašno i 10 gr šećera te ih (ponovno lagano špatulom) dodajte prethodnoj smjesi.

Korak7

Kalup za tortu (22-24 cm) namastite, dno prekrijte pek papirom pa ulijte smjesu i pecite na 180 stupnjeva 15 minuta. Radi se o vrlo tankom sloju pa redovito pratite da vam se ne prepeče. Pustite da se u potpunosti ohladi pa izvadite iz kalupa i ogulite pek papir.

Korak8

Ganache pripremite tako da vrhnje zagrijete gotovo do vrenja pa njime prelijte sito sjeckanu čokoladu. Ostavite nekoliko minuta da se čokolada sama natopi pa nakon toga miješajte dok se kompletno ne otopi i spoji s vrhnjem. Ostavite da se samo malo prohladi. Biskvit premažite tankim slojem ganacha i stavite u frižider da se stvrdne.

Korak9

Za listiće sam koristio uobičajenu "tuile" pastu od koje možete raditi razne ovave ukrase. Nju ćete napraviti tako da prvo dobro pomiješate šećer u prahu s omekšalim maslacem. Zatim dodate bjelanjak kojeg ste prije lagano izmutili vilicom (samo da ga malo razbijete). Pomiješajte i na kraju dodajte prosijano brašno. Miješajte dok ne dobijete pastu koju zatim stavite na koju minutu u frižider kako bi bila što kompaktnija.

Korak10

Na lim za pečenje stavite pek papir pa žlicom od paste formirajte listiće. Možete si (kao ja) od kartona napraviti malu maketu pa će vam biti lakše. Sloj mora biti tek milimetar tanak. Pecite na 170 stupnjeva 5-10 minuta što ovisi o pećnici. Gotovi su kad malo porumene. Tek pečene listiće možete formirati (savitljivi su) ali to traje samo nekoliko sekundi dok se ne ohlade.

Korak11

Sad je vrijeme da izvadite kalup iz škrinje i pažljivo izvadite mousse. Prebacite ga na pripremljeni biskvit i ukrasite preostalim ganachom te listićima.

Prosječna ocjena člana

(5 / 5)

5 5 1
Ocijeni ovaj recept

1 ljudi ocijenilo recept

155

Moglo bi vas zanimati:
  • gingerbread kucica

    Gingerbread kućica

  • mousse torta s pistacijama i vanilijom

    Mousse torta s pistacijama i vanilijom

  • pasta od pistacija

    Pasta od pistacija

  • brza savijaca s jabukama i bademima

    Brza savijača s jabukama i bademima

  • liker od aronije

    Liker od aronije (a može i od borovnica)