Junetina a la Stroganoff

2014-04-30
Stroganoff
  • Porcija : 4
  • Priprema : 15m
  • Kuhanje : 30m
  • Spremno za : 45m

Nakon što smo u prethodnom receptu (Junetina u hrenu s mahunama) naučili koja je razlika između govedine, junetine i teletine, evo i kratke priče o ovom poznatom ruskom jelu o kojem postoje brojne legende. Ono što je sigurno – radi se o vrlo popularnom jelu koje se danas priprema (u raznim varijacijama) diljem svijeta…

Jedna legenda kaže kako je jelo izmislio Charles Brière 1891. godine u Sankt Peterburgu. Brière je bio kuhar koji je radio za grofa Pavela Aleksandrovića Stroganova te je navodno te godine poslao recept za govedinu Stroganoff u magazin ‘Art Culinaire’. Druga legenda kaže da je jelo izmislio nepoznati kuhar za grofa Grigorija Stroganova (1770 – 1857) koji je izgubio zube i nije mogao žvakati meso. Na kraju cijele priče, radi se vjerojatno o samo malo ‘ispoliranijoj’ verziji sličnih, već postojećih recepata. Jedan od njih se pojavio 1871. godine u kuharici klasične ruske kuhinje Elene Molokhovets u kojoj se recept bazira na mesnom temeljcu. Njen recept nije uključivao gljive ni luk. (tekst, ali ne i recept, preuzet sa stranice volim meso)

Sastojci

  • 300 gr junećeg buta
  • 250 gr šampinjona
  • manja glavica luka
  • 2 češnja češnjaka
  • goveđa kocka otopljena u pola litre vruće vode
  • 2 žlice oštrog brašna
  • nekoliko kapi Worcester sosa
  • pola kiselog vrhnja
  • malo maslaca
  • malo ulja
  • sol, papar, piment
  • 300 gr tjestenine s jajima

Postupak

Korak1

Meso narežite na kockice te pospite s pimentom, soli i paprom

Korak2

Na malo ulja dinstajte luk, češnjak i šampinjone. Kad su luk i šampinjoni postali mekani, izvadite van.

Korak3

Pojačajte vatru i u istoj posudi na malo maslaca prepržite meso.

Korak4

Nakon što posmeđi, zalijte s goveđim temeljcem. Kad zavrije, smanjite vatru i poklopite pa kuhajte 15 minuta.

Korak5

Pomiješajte brašno s malo vode da ne bude grudica pa umiješajte u junetinu. Vratite i mješavinu luka i gljiva.

Korak6

Na kraju dodajte nekoliko kapi Worcester sosa i vrhnje. Maknite s vatre (da vrhnje ne zakuha) i sve dobro pomiješajte.

Korak7

U ovoj mojoj verziji, jelo je posluženo uz tjesteninu s jajima (široki rezanci), ali možete ga poslužiti i uz rižu

Prosječna ocjena člana

(4 / 5)

4 5 1
Ocijeni ovaj recept

1 ljudi ocijenilo recept

2.414

Moglo bi vas zanimati:
  • ruska olivier salata

    Ruska Olivier salata

Nutritivne informacije

Informacije su po porciji/komadu

  • Kalorije

    588,54 kcl
  • Bjelančevine

    21,7 gr
  • Ugljikohidrati

    70,71 gr
  • Masti

    30,65 gr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *