Keksići s ricottom, bademom, kardamomom i mandarinama

2017-09-24
keksici s ricottom i mandarinama
  • Količina : 15-ak keksića
  • Priprema : 10m
  • Kuhanje : 18m
  • Spremno za : 60m

Ne znam jeste li radili kada keksiće s ricottom? Ona uobičajenim keksima daje dozu punoće i mijenja im teksturu tako da postaju nešto između keksa i biskvita. S okusima se zbilja možete igrati. Kako su stigle prve mandarine, ja sam odlučio iskoristiti baš njih, a za malo dodanog okusa – kardamom (ako ga nemate nije kraj svijeta :) iskoristite cimet, vaniliju ili nešto treće što vam se sviđa)

I ono što je super, nema puno zezancije s njima. Mikser vam ne treba, samo pjenjača i malo dobre volje :) Već sam davno shvatio kako mi je za oblikovanje keksića najzgodnija grabilica za sladoled jer su tada svi podjednake veličine. Samo pazite da ostavite dovoljno mjesta jer se spljošte i rašire tijekom pečenja.

I na kraju, najzeznutiji dio priče… Čekanje da se malo ohlade kako bi ih prelili glazurom, pa još da se i glazura stegne… Naravno, ja nisam uspio – ali pojeo sam samo jednog :)

Sastojci

  • Za keksiće:
  • 180 gr glatkog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 1/2 žličice mljevenog kardamoma
  • 3 žlice sjecanih badema
  • 110 gr šećera
  • korica od 2-3 mandarine
  • 60 gr omekšalog maslaca
  • 1 jaje
  • žličica ekstrakta vanilije
  • 2 žlice svježe cijeđenog soka mandarine
  • 210 gr ricotte
  • Za glazuru:
  • 200 gr šećera u prahu
  • korica od 2-3 mandarine
  • svježe cijeđenog soka mandarine po potrebi (2-3 žlice)

Postupak

Korak1

Prvo pomiješajte brašno, prašak za pecivo, prstohvat soli, kardamom i sitno sjeckane bademe u jednoj posudi.

Korak2

U drugoj posudi pomiješajte naribanu koricu mandarine i šećer. Prstima lagano umiješavajte dok šećer ne postane žućkast. Zatim mu dodajte omekšali maslac i dobro izmutite pjenjačom da se svi sastojci rasporede. Zatim dodajte jaje i dobro sve pomiješajte.

Korak3

Na kraju dodajte vaniliju, sok mandarine i ricottu pa pomiješajte još jednom. Postupno dodajte suhe sastojke (u tri navrata - bit će lakše), a između svakog dodavanja miješajte pjenjačom ili špatulom.

Korak4

Pećnicu zagrijte na 175 stupnjeva, a lim obložite pek papirom. Grabilicom za sladoled formirajte kuglice (ostavite nekoliko centimetara razmaka). Pecite 17-18 minuta, zatim izvadite iz pećnice, ali ostavite ih još 5 minuta na limu jer su jako mekani. Tijekom hlađenja će dodatno stvrdnuti. Zatim ih prebacite na mrežu za hlađenje (poslužit će i neka tacna).

Korak5

Pripremite glazuru. Polovini šećera u prahu dodajte naribanu koricu mandarine i 2 žlice soka. Dobro izmiješajte. Dodajte ostatak šećera u prahu i dalje miješajući. Ovisno o gustoći glazure dodajte još malo šećera u prahu ili soka. Glazura treba biti jako gusta, ali se i dalje mora lagano razlijevati.

Korak6

Na ohlađene keksiće stavite po žlicu glazure i posipajte koricom. Kod mene je glazura u dvije nijanse jer je u jednom dijelu bila umiješana korica, u drugom nije (pofalilo) :) I najteži dio, ostavite da se glazura stegne...

Prosječna ocjena člana

(5 / 5)

5 5 2
Ocijeni ovaj recept

2 ljudi ocijenilo recept

134

Moglo bi vas zanimati:
  • gingerbread kucica

    Gingerbread kućica

  • mousse torta s pistacijama i vanilijom

    Mousse torta s pistacijama i vanilijom

  • pasta od pistacija

    Pasta od pistacija

  • brza savijaca s jabukama i bademima

    Brza savijača s jabukama i bademima

  • liker od aronije

    Liker od aronije (a može i od borovnica)