Kiymali pide (ili turska pizza)

2015-07-16
kiymali pide turska pizza
  • Količina : 8
  • Priprema : 30m
  • Kuhanje : 30m
  • Spremno za : 3:00 h

Pide je zapravo naziv za tursku pogaču čije tijesto dosta podsjeća na ono za pizzu. Puni se mljevenom junetinom, sirom, povrćem ili kombinacijom tih sastojaka… Inače, kiymali zapravo znači “s mljevenim mesom”. Osim kiymali pide, vrlo je popularna i verzija sa sirom ili peynirli pide, ali o njoj neki drugi put…

Sastojci

  • Za tijesto:

  • 320 gr glatkog brašna + dodatno za posipavanje
  • 150 ml toplog mlijeka
  • 7 gr (1 vrećica) suhog kvasca
  • 1 žličica šećera
  • 1 žličica soli
  • 70 ml maslinovog ulja
  • Za nadjev:

  • 500 gr mljevene junetine
  • 1 luk
  • 1 paprika
  • 1 limenka pelata
  • 1 žličica kumina
  • sol, papar, čili po želji
  • žlica peršinovog lista
  • maslinovo ulje
  • 50 gr ribanog sira (po želji)
  • 2 jaja (po želji)

Postupak

Korak1

U toplo mlijeko dodajte šećer i kvasac, promiješajte i ostavite na toplom nekoliko minuta da se počne dizati.

Korak2

U većoj posudi pomiješajte brašno i sol pa dodajte mlijeko s kvascem. Zatim dodajte ulje, dobro pomiješajte pa izmijesite glatko tijesto. Pokrijte ga krpom i ostavite na toplom da se diže minimalno sat vremena (dok ne udvostruči volumen).

Korak3

Dok se tijesto diže pripremite nadjev. Na malo maslinovog ulja popržite sitno sjeckani luk pa dodajte mljeveno meso i sjeckanu papriku. Dinstajte 10-ak minuta pa dodajte kumin, posolite, popaprite, po želji dodajte čilija. Zalijte sjeckanim pelatima i kuhajte nekoliko minuta na jačoj vatri da se tekućina reducira. Na kraju dodajte peršinov list.

Korak4

Na pobrašnjeloj podlozi malo premijesite tijesto i podijelite ga na 8 jednakih dijelova. Svaki dio razvaljajte u ovalni oblik pa punite nadjevom. Ostavite rubove slobodne pa ih po dužoj strani prebacite preko nadjeva, dobro spojite na kraćim krajevima i formirajte male lađice.

Korak5

Prebacite sve na pleh za pečenje na kojeg ste stavili pek papir i pecite oko 30 minuta na 180 stupnjeva. Kad su pri kraju možete ih posipati ribanim sirom ili preliti zamućenim jajetom s malo soli. Vratite u pećnicu na par minuta i vaše turske pizze su gotove.

Skini recept u PDFu

Prosječna ocjena člana

(0 / 5)

0 5 0
Ocijeni ovaj recept

0 ljudi ocijenilo recept

3.303

Moglo bi vas zanimati:
  • pulled pork vucena svinjetina

    Vučena svinjetina (pulled pork)

  • pileca korma s indijskim orasima

    Pileća korma s indijskim orasima

  • naan

    Naan

  • limoncello

    Limoncello – liker od limuna

  • marinara umak

    Marinara umak

Nutritivne informacije

Informacije su po porciji/komadu

  • Kalorije

    352 kcl
  • Bjelančevine

    17 gr
  • Ugljikohidrati

    4 gr
  • Masti

    13 gr