Kolačići s đumbirom (Gingerbread)

2017-12-24
gingerbread
  • Priprema : 6:00 h
  • Kuhanje : 8m

Božić mi je postao nezamisliv bez mirisa i okusa ovih kolačića :) Iako su najpopularniji u obliku čovječuljka, vama ostavljam na volju kakve ćete raditi ;) 

Ovi ovogodišnji su malo svjetliji jer sam imao samo obični smeđi šećer, dok su ovi ispod rađeni s melasa šećerom pa su malo tamniji…

Sastojci

  • Keksići:
  • 220 gr smeđeg šećera (melasa)
  • 180 gr meda
  • 1,2 dcl vode
  • 3 žličice đumbira
  • 2 žličice cimeta
  • 1 žličica klinčića
  • 215 gr maslaca
  • 550 gr oštrog brašna
  • 1 i pol žličica sode bikarbone
  • prstohvat soli
  • Glazura bez jaja:
  • 300 gr šećera u prahu
  • nekoliko žlica limunovog soka
  • jestive boje

Postupak

Korak1

Na laganoj vatri stavite topiti šećer, med, vodu i začine. Kuhajte dok se sav šećer ne otopi pa maknite s vatre. Umiješajte maslac pa stavite hladiti 15-ak minuta.

Korak2

U međuvremenu pomiješajte brašno, sodu bikarbonu i sol. Umiješajte (drvenom špatulom) u ohlađenu smjesu. Najbolje je dodavati praškaste sastojke u nekoliko navrata kako bi se bolje umiješali. Stavite smjesu u frižider na nekoliko sati (najbolje preko noći).

Korak3

Kad se smjesa stvrdnula razvaljajte ju na pobrašnjenoj podlozi i izrezujte oblike po želji. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 190 stupnjeva cca 6-8 minuta. Ostavite da se ohlade u limu jer će u početku biti mekani.

Korak4

Za glazuru pomiješajte oko 150 gr šećera u prahu s 2-3 žlice limunovog soka. Kad dobijete kompaktnu smjesu, postupno dodajte još malo pomalo ostatak šećera dok ne dobijete teksturu kakvu želite. Dodajte boju po želji

Prosječna ocjena člana

(5 / 5)

5 5 1
Ocijeni ovaj recept

1 ljudi ocijenilo recept

260

Moglo bi vas zanimati:
  • crno bijeli choco banana muffini

    Crno-bijeli choco banana muffini

  • Palačinke u pjenici od vina

  • Vruća bijela čokolada s mentom

  • Naopake tortice s kivijem

  • Vruća čokolada s vanilijom i cimetom