Kruh s mlaćenicom, mozzarellom i parmezanom

2017-10-24
brzi kruh s mlacenicom mozzarellom i parmezanom
  • Količina : kalup za kruh
  • Priprema : 10m
  • Kuhanje : 50m
  • Spremno za : 60m

Isprobavajući razne recepte i ideje, mijenjajući ih i igrajući se, došao sam do ovog savršeno mekog beskvasnog kruha čija je priprema gotova u samo pet do deset minuta. Nakon toga je sav posao samo na vašoj pećnici. Inače, umjesto kvasca, ovaj kruh svoje mjehuriće može zahvaliti kombinaciji sode i mlaćenice (buttermilk, stepko). Za one koji slučajno ne znaju, mlaćenica je “mlijeko” koje nastaje kao nusprodukt mlaćenja maslaca. O tome kako napraviti domaću mlaćenicu (a da baš niste krenulit mlatiti maslac) možete pročitati ovdje i izabrati jedan od ponuđenih recepata, ali predlažem vam da ukoliko ste u mogućnosti, ipak koristite pravu. 

Priprema kao za muffine – suhi sastojci u jednu posudu, mokri u drugu, pomiješati ih te dodati “punjenje” po želji… Ova verzija je s dvije vrste sira, a uskoro slijede i neke druge kombinacije i varijacije. 50% brašna možete zamijeniti s nekim drugim brašnom, a ako radite slatku varijantu, povećajte količinu šećera, sol smanjite na jedan prstohvat. Kao što sam i spomenuo, priprema je kratka, a pečenje traje 50 minuta do sat vremena, ali vi ste u to vrijeme totalno slobodni…

Sastojci

  • 2,4 dcl mlaćenice
  • 1 jaje
  • 55 gr otopljenog maslaca + za kalup
  • 300 gr glatkog brašna
  • 1 i 1/2 žličica praška za pecivo
  • 1/2 žličice sode bikarbone
  • 1 žličica šećera
  • 1/2 žličice soli
  • 100 gr ribane mozzarelle
  • 25 gr ribanog parmezana

Postupak

Korak1

Kalup za kruh premažite maslacem pa ga obložite pek papirom. Pećnicu zagrijte na 175 stupnjeva.

Korak2

Malo izmutite jaje pa ga pomiješajte s mlaćenicom i otopljenim maslacem. U drugoj posudi pomiješajte suhe sastojka - brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, šećer i sol. Zatim spojite te dvije smjese, miješajući špatulom ili kuhačom. Nemojte premiješati, bitno je samo da se sastojci dobro rasporede.

Korak3

Na kraju u smjesu umiješajte još i sireve pa sve prebacite u pripremljeni kalup. Iako vam se čini da je smjese malo, ona će se prilično podići tijekom pečenja.

Korak4

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 175 stupnjeva 50-60 minuta. Napravite uobičajeni test čačkalicom da vidite je li kruh pečen.

Prosječna ocjena člana

(5 / 5)

5 5 1
Ocijeni ovaj recept

1 ljudi ocijenilo recept

225

Moglo bi vas zanimati:
  • fittata

    Frittata iz pećnice

  • crno bijeli choco banana muffini

    Crno-bijeli choco banana muffini

  • Palačinke u pjenici od vina

  • Vruća bijela čokolada s mentom

  • Naopake tortice s kivijem