Kuhani štrukli i štrukli na juhu

2016-06-17
strukli na juhu
  • Količina : 15-ak
  • Priprema : 20m
  • Kuhanje : 20m
  • Spremno za : 2:00 h

Obožavam štrukle, odrastao sam na njima… Znao sam da one bakine nikad neću dosegnuti, ali eto smogao sam hrabrosti da prvi put napravim to tradicionalno zagorsko jelo… 

Prvi dio recepta odnosi se na uobičajene kuhane štrukle, dok je juha dodatak za one koji to vole :)

Sastojci

  • Tijesto:
  • 500 gr glatkog brašna
  • žličica soli
  • 2,5 dcl tople vode
  • 1 žlica octa
  • 1 jaje
  • malo ulja
  • Nadjev:
  • 500 gr svježeg sira
  • 2 jaja
  • 1-2 žličice soli
  • 3 žlice vrhnja
  • Juha:
  • 0,5 dcl ulja
  • 1/2 luka
  • 1 l vode
  • 1,5 dcl vrhnja
  • 2 žličice mljevene paprike
  • Prezli:
  • 50 gr maslaca
  • 50 gr krušnih mrvica

Postupak

Korak1

Prosijte brašno, posolite ga pa u sredini napravite rupu. Dodajte razmućeno jaje, ulje i pola količine vode s octom. Lagano miješajte brašno s tekućim sastojcima dodavajući malo pomalo ostatak vode. Mijesite dok ne dobijete glatko tijesto pa ga pokrijte i ostavite da odmara minimalno pola sata.

Korak2

U međuvremenu dobro pomiješajte sve sastojke za nadjev.

Korak3

Rasprostrite stolnjak i posipajte ga brašnom. Razvaljajte na njemu tijesto valjkom, a nakon toga ga pažljivo rastežite rukama. Ako na rubovima imate malo deblje rubove, slobodno ih odrežite nožem.

Korak4

Uz jedan (duži) rub raširite nadjev pa stolnjakom formirajte "roladu". Drškom kuhače ili rukom utisnite štrukle u razmaku cca 8-10 cm, a zatim ih narežite po tim udubljenjima rubom tanjura kako biste zalijepili rubove. Nikako ih nemojte rezati nožem jer će vam vjerojatno nadjev iscuriti tijekom kuhanja.

Korak5

Zakuhajte litru vode s malo soli pa kad zakipi ubacite štrukle (jednog po jednog) i kuhajte 15-20 minuta. Ako želite klasične kuhane štrukle, izvadite ih iz vode i servirajte posipane s (na maslacu) poprženim krušnim mrvicama.

Korak6

Ako pripremate štrukle na juhu, onda popržite luk na ulju dok on ne posmeđi. Odstranite luk (ja ga nikad ne stavljam u juhu, ali ulje ima fenomenalan okus od njega) pa u ulje dodajte crvenu papriku. Malo pomiješajte pa dodajte u juhu. Dodajte i vrhnje pa kuhajte sve još 2-3 minute.

Skini recept u PDFu

Prosječna ocjena člana

(4.7 / 5)

4.7 5 3
Ocijeni ovaj recept

3 ljudi ocijenilo recept

4.528

Moglo bi vas zanimati:
  • kremsnite

    Kremšnite na moj način (verzija 1)

  • kruh s bucinim sjemenkama i mozzarellom

    Kruh s bučinim sjemenkama i mozzarellom

  • zarolana pita sa sirom

    Rolana pita sa sirom

  • peciva s ostatkom pire krumpira

    Mekana peciva s ostatkom pire krumpira

  • pita muffin

    Pita muffini