Kukuruzni kruh s mlaćenicom, cheddar sirom, šunkom i češnjakom

2017-10-24
kukuruzni kruh s mlacenicom cheddar sirom i sunkom
  • Količina : kalup za kruh
  • Priprema : 10m
  • Kuhanje : 50m
  • Spremno za : 60m

Vjerojatno sam i dosadio s pripremom ovog brzog kruha s mlaćenicom (buttermilk, stepko), ali kad je tako fini i jednostavan za pripremu. Nakon verzije s mozzarellom i parmezanom te one s cheddar sirom i tikvicama, na rad je došla prva verzija u kojoj sam se poigrao i s drugim brašnom. U varijantama gdje koristite drugo brašno poput kukuruznog, raženog i slično – zamijenite ga na način da bijelog ostane bar 50%. Još nisam pokušao zamijeniti kompletno bijelo brašno u 100% omjeru s nekim drugim, ako uspije – javim vam :)

E da, u ovaj sam kruh osim cheddar sira (ili nekog drugog koji vam je drag) dodao malo sitno sjeckane šunke i suhe kobasice te češanj češnjaka.

Sastojci

  • 2,4 dcl mlaćenice
  • 1 jaje
  • 55 gr otopljenog maslaca + za kalup
  • 150 gr glatkog brašna
  • 150 gr kukuruznog brašna
  • 1 i 1/2 žličica praška za pecivo
  • 1/2 žličice sode bikarbone
  • 1 žličica šećera
  • 1/2 žličice soli
  • 100 gr ribanog cheddar sira
  • 50 gr sjeckane šunke
  • 50 gr sjeckane suhe kobasice
  • 1 češanj češnjaka

Postupak

Korak1

Kalup za kruh premažite maslacem pa ga obložite pek papirom. Pećnicu zagrijte na 175 stupnjeva.

Korak2

Malo izmutite jaje pa ga pomiješajte s mlaćenicom i otopljenim maslacem. Protisnite i jedan češanj češnjaka (možete i više ako ga volite) pa sve dobro pomiješajte. U drugoj posudi pomiješajte suhe sastojka - oba brašna, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, šećer i sol. Zatim spojite te dvije smjese, miješajući špatulom ili kuhačom. Nemojte premiješati, bitno je samo da se sastojci dobro rasporede.

Korak3

Na kraju u smjesu umiješajte sir i sjeckanu šunku i kobasicu pa sve prebacite u pripremljeni kalup. Iako vam se čini da je smjese malo, ona će se prilično podići tijekom pečenja.

Korak4

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 175 stupnjeva 50-60 minuta. Napravite uobičajeni test čačkalicom da vidite je li kruh pečen.

 

Prosječna ocjena člana

(5 / 5)

5 5 1
Ocijeni ovaj recept

1 ljudi ocijenilo recept

262

Moglo bi vas zanimati:
  • fittata

    Frittata iz pećnice

  • crno bijeli choco banana muffini

    Crno-bijeli choco banana muffini

  • Palačinke u pjenici od vina

  • Vruća bijela čokolada s mentom

  • Naopake tortice s kivijem