Lagana panna cotta sa svježim jagodama

2014-05-12
lagana panna cotta
  • Porcija : 4
  • Priprema : 5m
  • Kuhanje : 20m
  • Spremno za : 6:00 h

Panna cotta bi u doslovnom prijevodu s talijanskog značilo kuhano vrhnje ili kuhana krema. I to je zapravo to – već sam naziv ovog jela otkriva svu njegovu jednostavnost. Donedavno sam u restoranu volio naručivati isti taj desert jer mi je bio fin, a mislio sam da je pravo čudo napraviti ga… Plaćao sam to naravno svojih 20-ak i više kuna… A onda sam otkrio da je to jedan od jednostavnijih deserata koje sam ikad spremao…

Ako vam se ne da riskirati sa hlađenjem u kalupima pa izvrtanjem na tanjur, serviranje u čašama ili zdjelicama je jednako efektno, a ukus i dalje ostaje isti… Originalno u panna cottu ide samo vrhnje za šlag, ali za drugačije okuse i težinu možete ga miješati s jogurtom, mlijekom ili s kokosovim mlijekom (kao što sam ja u ovoj Piña colada panna cotti)

Obično se ona poslužuje s nekim voćnim preljevom, ali kako je počela sezona svježih jagoda, bila bi prava grehota uništiti ih kuhanjem pa sam odlučio servirati svježe…

Sastojci

  • 2,5 dcl mlijeka
  • 2,5 dcl vrhnja za šlag
  • 6 listova želatine ili jedna vrećica mljevene
  • 4 žlice šećera
  • vanilija ili vanilin šećer
  • jagode

Postupak

Korak1

Želatinu rastopite u hladnoj vodi (koristite količinu želatine prema uputama s omota, najčešće je 1 vrećica za 1/2 litre ili za listove želatine - 6 listova za 1/2 litre).

Korak2

Stavite kuhati mlijeko, vrhnje i šećer s vanilin šećerom. Kad krene kipiti, maknite s vatre i odmah umiješajte ocijeđenu želatinu. Miješajte kako bi se želatina u potpunosti rastopila, pa pustite da se smjesa malo ohladi.

Korak3

Rasporedite ju u zdjelice ili čaše. Stavite da se ohlade prvo na sobnoj temperaturi, a nakon toga stavite u frižider na cca 3 sata.

Korak4

Poslužite sa svježim jagodama (ili nekim voćnim preljevom)

Prosječna ocjena člana

(4.5 / 5)

4.5 5 2
Ocijeni ovaj recept

2 ljudi ocijenilo recept

1.323

Moglo bi vas zanimati:
  • limoncello

    Limoncello – liker od limuna

  • marinara umak

    Marinara umak

  • ragu alla bolognese

    Ragu alla Bolognese

  • Necci

  • talijanske ružice

    Talijanske ružice s mozarellom, bosiljkom i jogurtom

Nutritivne informacije

Informacije su po porciji/komadu

  • Kalorije

    241,75 kcl
  • Bjelančevine

    5,13 gr
  • Ugljikohidrati

    18,31 gr
  • Masti

    16,53 gr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *