Libum – obredni kruh starih Rimljana

2014-03-14
  • Količina : 6 pogačica
  • Priprema : 10m
  • Kuhanje : 40m
  • Spremno za : 60m

O starim Rimljanima smo do sada čuli već dosta toga, međutim, jeste li znali da su uz razne bogove posebno štovali i duhove? Vjerovali su da svaka kuća ima svoje “kućne duhove”. A kako bi oni duhovi ostali dobri i dragi prema ukućanima, spremali su im poseban obredni kruh – Libum.

Ne znam jesu li na kraju kruh pojeli duhovi ili Rimljani, ali znam da vi nećete požaliti ukoliko ovaj kruh (ili u mom slučaju pogačice) pripremite svojim duhovima – naravno ako im išta ostane :)

Za pripremu trebate samo nekoliko osnovnih sastojaka: 

Sastojci

  • 400 gr svježeg sira
  • 150 gr glatkog brašna
  • 1 jaje
  • dobar prstohvat soli

Postupak

Korak1

Štapnim mikserom dobro “ugnječiti” sir pa dodati jedno jaje i nastaviti s "gnječenjem"

Korak2

Dodati brašno i malo soli te dobro umiješati kako biste dobili tijesto (bit će mekano i ljepljivo, ali tako treba biti, nemojte dodavati još brašna, jer će pogačice biti pretvrde)

Korak3

Na limu za pečenje od tijesta formirati male lepinjice (cca 8-10 cm u promjeru) pa peći na 200°C 35-40 minuta

Za bolji okus i miris, tijekom pečenja možete na pogačice staviti lovorove listove… Duhovima poslužite pogačice dok se malo ohlade… Dobar tek :)

Skini recept u PDFu

Prosječna ocjena člana

(3.3 / 5)

3.3 5 3
Ocijeni ovaj recept

3 ljudi ocijenilo recept

1.734

Moglo bi vas zanimati:
  • pulled pork vucena svinjetina

    Vučena svinjetina (pulled pork)

  • pileca korma s indijskim orasima

    Pileća korma s indijskim orasima

  • naan

    Naan

  • limoncello

    Limoncello – liker od limuna

  • marinara umak

    Marinara umak

Nutritivne informacije

Informacije su po porciji/komadu

  • Kalorije

    148,25 kcl
  • Bjelančevine

    13,13 gr
  • Ugljikohidrati

    19,8 gr
  • Masti

    3,44 gr

Comment (1)

  1. objavljen od Bruna od 19. ožujka 2014

    ovaj kruh je fantastičan i mislim da će ući u moj stalni repertoar:-)

     

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *