Limoncello – liker od limuna

2017-11-19
limoncello
  • Količina : cca 1,5 l
  • Priprema : 15m
  • Kuhanje : 15m
  • Spremno za : 504:00 h

Limoncello je jedan od najpoznatijih talijanskih likera, a nastaje kombiniranjem alkohola, limunove korice i šećernog sirupa. Postoji mnoštvo različitih verzija – neki od njih sadrže i nekoliko puta veću količinu šećernog sirupa od ove koju sam ja stavio, pa tako dobijete puno razrjeđenije i slađe piće. Ali to je već stvar ukusa… Sami Talijani ne mogu se baš složiti koja je točno regija “pravi” dom ovog likera, ali nama to nije ni važno. On se danas pije diljem Italije, ali i cijelog svijeta, te je trenutno drugi najpopularniji talijanski liker na svijetu (odmah nakon Camparija).

Vjerujem da vam ne treba posebno spominjati da koristite isključivo neprskane limune za njegovu pripremu ;) A što se tiče vremena koliko treba stajati, mogu samo reći da što ćete biti strpljiviji, to će i limunasti okus biti intenzivniji. Alkohol izvuče većinu ulja iz korice već nakon 4-5 dana, ali za pravi okus predlažem vam da se strpite minimalno 3-4 tjedna. Isplatit će se ;)

Sastojci

  • 1 l votke
  • 10 kom neprskanih limuna
  • 3,5 dcl vode
  • 300 gr šećera

Postupak

Korak1

Ogulite limunovu koru (najbolje i najlakše je s onim nožićem za guljenje krumpira). Pazite da imate što manje onog bijelog jer to daje gorčinu - a to ne želite ;)

Korak2

Limunovu koricu stavite u staklenu bocu, prelijte votkom, dobro zatvorite i ostavite da tako stoji minimalno tjedan dana, a optimalno 3-4 tjedna. Povremeno ga samo lagano promućkajte.

Korak3

Kad odlučite kako više ne možete čekati, pripremite šećerni sirup tako da skuhate vodu sa šećerom (dok se šećer ne otopi) pa maknete s vatre i pustite da se skroz ohladi.

Korak4

Procijedite votku koja će sad već biti žute boje i fenomenalnog limunskog okusa i mirisa te u nju umiješajte postupno dodajte ohlađeni šećerni sirup. Kušajte povremeno kakvog vam je okusa pa po potrebi dodajte još šećernog sirupa.

Prosječna ocjena člana

(4 / 5)

4 5 2
Ocijeni ovaj recept

2 ljudi ocijenilo recept

5.582

Moglo bi vas zanimati:
  • pileca korma s indijskim orasima

    Pileća korma s indijskim orasima

  • naan

    Naan

  • marinara umak

    Marinara umak

  • ragu alla bolognese

    Ragu alla Bolognese

  • Necci