Mađarski perkelt (pörkölt)

2016-06-14
perkelt
  • Porcija : 3
  • Priprema : 15m
  • Kuhanje : 1:45 h
  • Spremno za : 2:20 h

Za početak ću podijeliti s vama nešto što sam naučio, a to je osnovna razlika između gulaša, paprikaša i perkelta… Osim što se radi o izvorno mađarskim jelima, postoje razna tumačenja o njihovoj razlici, ali sve se više manje svodi na slijedeće – perkelt je jelo u kojem se meso bez kosti dinsta na luku, zatim se dodaje mjevena paprika i nastavlja se dinstati uz dodavanje izrazito malo tekućine. Tako se dobije mekano meso s jako malo bogatog safta. Za razliku od toga, u gulaš i paprikaš se dodaje više tekućine pa je jelo na kraju jušnije. Isto tako, u gulaš se može dodavati i razno povrće poput krumpira ili mrkve, dok je paprikaš najčešće samo meso.

Ova moja današnja verzija je rađena sa svinjskim mesom (od buta), ali isto tako je moglo biti i s govedinom ili janjetinom…

Sastojci

  • žlica svinjske masti
  • 1 veći luk
  • 1 češanj češnjaka
  • 400 gr svinjetine od buta
  • 1 žlica mljevene paprike
  • sol, papar
  • pola paradajza
  • pola paprike
  • malo vode za podlijevanje

Postupak

Korak1

Na svinjskoj masti na laganoj vatri dinstajte luk dok ne omekša. Pojačajte vatru i dodajte meso narezano na kockice veličine zalogaja. Ispržite ga sa svih strana dok ne dobije boju. Smanjite vatru i poklopite posudu i tako pustite da se lagano dinsta 45 minuta. Po potrebi dodajte samo malo vode ako vidite da je meso skroz na suhom.

Korak2

Nakon 45 minuta dodajte mljevenu papriku (po želji kombinirajte i ljutu ili čili, ovisno kako ljuto jelo volite). Posolite, popaprite, pomiješajte, dodajte pola paradajza i paprike (narezano na trakice) i opet poklopite i dinstajte narednih 45 minuta na laganoj vatri. Opet dodajte malo vode samo ako je nužno potrebno.

Korak3

Poslužite uz kuhani ili pire krumpir, tjesteninu ili domaće ribance.

Skini recept u PDFu

Prosječna ocjena člana

(0 / 5)

0 5 0
Ocijeni ovaj recept

0 ljudi ocijenilo recept

1.572

Moglo bi vas zanimati:
  • pileca korma s indijskim orasima

    Pileća korma s indijskim orasima

  • naan

    Naan

  • limoncello

    Limoncello – liker od limuna

  • marinara umak

    Marinara umak

  • ragu alla bolognese

    Ragu alla Bolognese