Mekana peciva s ostatkom pire krumpira

2017-10-03
peciva s ostatkom pire krumpira
  • Količina : 18-20
  • Priprema : 20m
  • Kuhanje : 25m
  • Spremno za : 2:45 h

Mislim da recepata za korištenje ostataka nikad nije dosta… Jer svima se dešava da skuhamo malo više nego što nam je potrebno, čisto sistemom – nek se nađe… Ovo je jedan od takvih recepata s pire krumpirom. Već sam na ovim stranicama objavio recept za piroške s ostatkom pire krumpira, a danas je na redu malo drugačije – dizano mliječno tijesto. I zbilja su daleko najbolja i najukusnija kad su friška i topla ;)

Naravno, možete ih i puniti nadjevom po vlastitom izboru, ili ostaviti ovakve obične, samo premazane maslacem i posipane ribanim parmezanom. Ovo je jedno od onih jela koje je možda jednostavnije napraviti prateći količine sastojaka u “cupsima” (1 cup = 2,4 dcl), ali ću staviti i naše mjere za lakše snalaženje.

Sastojci

  • 1 cup (oko 320 gr) pire krumpira
  • 1/2 cup (1,2 dcl) toplog mlijeka
  • 1/4 cup (0,6 dcl) mlake vode
  • 1 vrećica suhog kvasca
  • 1 žličica šećera
  • 2 jaja
  • 1 1/2 žličica soli
  • 110 gr otopljenog maslaca + 50-ak gr na sobnoj temperaturi za premazivanje
  • 4 1/4 cup (oko 630 gr)
  • parmezan po želji
  • malo ulja za nauljiti posudu u kojoj se diže tijesto

Postupak

Korak1

Prvo u mlaku vodu stavite kvasac, šećer i žličicu brašna. Dobro pomiješajte pa stavite na toplo mjesto da se kvasac aktivira.

Korak2

Daleko najjednostavniji način za izradu tijesta je samostojeći mikser s nastavkom za tijesto ("kuka"). Ukoliko ga nemate, morat ćete ga mijesiti u većoj posudi s kuhačom ili rukama i to dosta. Pomiješajte toplo mlijeko i pire krumpir (može biti hladan ili topli). Miksajte dok se krumpir skroz ravnomjerno (bez gruda) ne sjedini s mlijekom.

Korak3

Dodajte jaja, otopljeni maslac i aktivirani kvasac. Sve miješajte i posolite. Zatim postupno dodajvajte brašno. Otprilike četvrtinu brašna odjednom. Dobro miješajte između svakog dodavanja.

Korak4

Mijesite dok ne dobijete kompaktno, ali i dalje prilično ljepljivo tijesto. Prebacite ga u lagano nauljenu posudu i prekrijte kuhinjkom krpom. Nek se diže sat vremena dok ne udvostruči volumen.

Korak5

Vatrostalnu posudu premažite maslacom. Kad je tijesto naraslo prvo ga pritisnite u zdjelu kako bi ispustilo zrak. Formirajte kuglice veličine teniske loptice i slažite ih u pripremljenu posudu. Prekrijte krpom i putite opet sat vremena da se dižu.

Korak6

Pecite na 175 stupnjeva oko 25 minuta (na vrhu će dobiti laganu boju). Kad su gotova, peciva odmah premažite maslacem i po želji posipajte ribanim parmezanom. Poslužite dok su još topla.

Prosječna ocjena člana

(5 / 5)

5 5 1
Ocijeni ovaj recept

1 ljudi ocijenilo recept

160

Moglo bi vas zanimati:
  • kruh s bucinim sjemenkama i mozzarellom

    Kruh s bučinim sjemenkama i mozzarellom

  • zarolana pita sa sirom

    Rolana pita sa sirom

  • pita muffin

    Pita muffini

  • fasiranci

    Faširanci

  • Bistra pileca juha s rezancima od povrca

    Bistra pileća juha s rezancima od povrća