Mille-feuille (Napoleon šnite)

2017-09-30
Mille-feuille
  • Količina : 5 komada
  • Priprema : 30m
  • Kuhanje : 30m
  • Spremno za : 4:00 h

Ova poznata francuska slastica (koja bi u prijevodu značila) 1000 listića dobila je svoje ime zbog slojevitosti lisnatog tijesta. U originalu se radi o tri sloja lisnatog između kojeg je krema od vanilije i jaja, ali brojne varijacije uključuju i svježe voće, kakao, šlag, džemove pa čak i neizbježnu nutellu… Kad govorimo o engleskom govornom području, naziva se Napoleonove šnite… Zašto, nemam pojma, ali vjerujem da bi ih i sam Napoleon obožavao… :)

Ono što je karakteristično za lisnato tijesto u ovom receptu je da mu (za razliku od ostalih lisnatih specijaliteta) ne dozvolite da se previše napuhne, već pokušate dobiti zlatnu sredinu – vidljive listiće, ali ravne plohe… To postižete gustim pikanjem vilicom, ali i stavljanjem “utega” (drugog lima) preko tijesta tijekom prvih 15 minuta pečenja.

E da, važno je za spomenuti kako poseban okus dobije ako ga karamelizirate, pa sam za tu svrhu ja koristio smeđi šećer. Iako možda ne djeluje, recept je dosta delikatan jer je lisnato jako osjetljivo, međutim na kraju cijele priče bit ćete sigurno oduševljeni…

Sastojci

  • Tijesto:
  • 250-275 gr lisnatog tijesta
  • smeđi šećer
  • Krema:
  • 5 dcl mlijeka
  • 1 cijelo jaje i 2 žumanjka
  • 60 gr šećera
  • 25 gr glatkog brašna
  • 20 gr gustina ili pudinga od vanilije
  • 2 vanilin šećera
  • I još:
  • džem od borovnica
  • šećer u prahu

Postupak

Korak1

Ukoliko koristite smrznuto lisnato, trebat će vam pola paketa od 500 gr. Pustite da se odmrzne na sobnoj temperaturi pa ga razvaljajte na oko 2 milimetra debljine. Ako pak koristite svježe lisnato tijesto (ono zarolano), samo ga odrolajte. Narežite ga oštrim nožem ili rezačem za pizzu na 15 pravokutnika (3x5) ili ako će vam biti lakše na 16 (4x4) pa će vam jedan ostati za svaki slučaj :)

Korak2

Prebacite na lim za pečenje na pek papir pa svaki pravokutnik dobro izbodite vilicom (vidi sliku gore) i posipajte smeđim šećerom (otprilike prstohvat na svaki dio). Preko svega prebacite novi pek papir i poklopite drugim limom za pečenje kako biste spriječili da se previše napuhnu. Bilo bi idealno da su limovi jednakih dimenzija pa će lijepo sjest jedan u drugi.

Korak3

Stavite sve u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i pecite tako s "utegom" 15 minuta. Zatim maknite gornji lim i pek papir pa pecite dok se lijepo ne karameliziraju i dobe zlatno smeđu boju (meni je trebalo još 15 minuta). Izvadite iz lima i pustite da se skroz ohlade.

Korak4

Vrijeme je za kremu. Pola litre mlijeka stavite na vatru da zakipi. U međuvremenu dobro pomiješajte jaje i žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom. Kad su fino pomiješani i malo "izblijede", dodajte brašno i gustin (ili prašak za puding) pa sve još jednom izmijeašajte.

Korak5

Kad mlijeko počne kipiti maknite ga s vatre pa manju količinu (oko 1/4) dodajte u smjesu s jajima, konstantno energično miješajući pjenjačom. To radimo kako se jaja ne bi šokirala kad ih stavite u kipuće mlijeko - dobili bi kajganu :) Dodajte i preostalo mlijeko i dalje miješajući pa na kraju sve vratite na vatru i kuhajte par minuta (naravno miješajući) dok se krema ne počne zgušnjavati.

Korak6

Kad je gotova, kremu prebacite u hladnu posudu i preko nje stavite plastičnu foliju (priljubite ju skroz na kremu) kako ne bi dobila koricu. Ohladite u potpunosti (u frižideru).

Korak7

Dok se krema hladi, vraćamo se lisnatom. Vjerojatno će vam se činiti kako vaše tijesto nema onih 1000 listića. Nema veze, uzmite pravokutnik i oštrim nazubljenim nožem izuzetno laganim pritiskom (pustite da sila teža napravi svoje, ovdje nema ništa na silu) odrežite samo par milimetara od svakog ruba. Ispred vas će se ukazati ti poznati slojevi.

Korak8

Na kraju vam ostaje samo slaganje i ukrašavanje. Kao što smo već i spomenuli, original ima 3 sloja lisnatog. Na prvi nanesite sloj kreme (vrećica za ukrašavanje je od pomoći) i preko nje, ako želite žličicom malo džema od borovnice. Preko ide drugi sloj tijesta pa opet krema i džem. Na kraju treće tijesto kojeg malo posipajte šećerom u prahu.

Prosječna ocjena člana

(5 / 5)

5 5 1
Ocijeni ovaj recept

1 ljudi ocijenilo recept

1.150

Moglo bi vas zanimati:
  • kremsnite

    Kremšnite na moj način (verzija 1)

  • crno bijeli choco banana muffini

    Crno-bijeli choco banana muffini

  • Palačinke u pjenici od vina

  • Vruća bijela čokolada s mentom

  • Naopake tortice s kivijem