Mille-feuille s kremom od mascarponea i voćem

2015-06-02
  • Količina : 8
  • Priprema : 20m
  • Kuhanje : 10m
  • Spremno za : 60m

Prije nekog vremena smo, lutajući Novim Sadom, naletjeli na jedan super restoran u njegovom samom centru (ok, bilo je više dobrih restorana, ali to nije važno za ovu priču). Kako to obično biva, šećer je stigao na kraju i to u obliku savršenog deserta – Mille-feuille s kremom od mascarponea i vanilije, preliven malinama kuhanima u crvenom vinu. Kore su bile ručno rađene, posipane lješnjacima i medom.

Tu perverziju restorana Fish & Zeleniš nisam ni pokušao iskopirati u potpunosti jer bih se vjerojatno jako razočarao, ali me bar inspirirala da napravim jednu jednostavniju verziju. Okus svježeg voća pomiješan s laganom kremom i hrskavim korama bio je i dalje prisutan, a svidjelo se i svima koji su probali. A što se ovog novosadskog restorana tiče, ako vas put nanese u Novi Sad, svakako ga posjetite :)

Sastojci

  • 2 kore za savijaču
  • malo maslaca
  • 1-2 žlice smeđeg šećera
  • 250 gr mascarponea
  • 2 dcl vrhnja za šlag
  • vanilija
  • 4 žlice šećera u prahu
  • jagode, nektarine ili neko drugo voće

Postupak

Korak1

Najlakše je ako imate lim za pečenje veličine kore. Na lim stavite pek papir pa na njega prvu koru za savijače i premažite ju s malo omekšalog maslaca te posipajte sa malo smeđeg šećera. Preko toga prilijepite drugu koru pa izrežite na 24 podjednaka pravokutnika (najlakše je prvo na 4 dugačke trake po dužini i onda svaku od njih na 6 dijelova).

Korak2

Preko kora stavite drugi pek papir pa na njega drugi lim ili nešto slično kako se kore ne bi previše napuhale tijekom pečenja. Naravno, možete i bez tog "utega" - dobit ćete nešto rustikalnije i ne toliko plosnate kore. Pecite u pećnici na 200 stupnjeva nekih 6-7 minuta. Nakon toga maknite gornji lim, posipajte kore s još malo smeđeg šećera i vratite u pećnicu na najgornju rešetku. Pecite samo par minuta da kore postanu hrskave, a šećer se karamelizira. Izvadite ih i ostavite da se skroz ohlade.

Korak3

U zdjelu za miksanje stavite mascarpone, vrhnje za šlag, vaniliju i šećer u prahu pa miksajte dok ne dobijete kompaktnu kremu. Stavite ju na kratko u frižider, a za to vrijeme nasjeckajte voće. Nema pravila, što vam paše to stavite.

Korak4

I za kraj posluživanje. Na tanjur stavite mrvicu kreme (samo da se ne kliže) i prvu komad kore. Slijedi sloj kreme pa na nju voće. Zatim još mrvicu kreme i druga kora. Pa opet krema, voće, krema i treća kora. Na vrh stavite malo kreme i ukrasite s voćem i listićem mente.

Korak5

Kolač je najbolje jesti tako da ga raskomadate vilicom. Tako se sljubi mekoća kreme, svježina voća i hrskavost kora u istom zalogaju.

 

Prosječna ocjena člana

(0 / 5)

0 5 0
Ocijeni ovaj recept

0 ljudi ocijenilo recept

1.294

Moglo bi vas zanimati:
  • pulled pork vucena svinjetina

    Vučena svinjetina (pulled pork)

  • pileca korma s indijskim orasima

    Pileća korma s indijskim orasima

  • naan

    Naan

  • limoncello

    Limoncello – liker od limuna

  • marinara umak

    Marinara umak