Mini Kaiserschmarrn

2016-07-11
Kaiserschmarrn
  • Količina : 12 mini
  • Priprema : 10m
  • Kuhanje : 15m
  • Spremno za : 30m

Vjerojatno gotovo svi znate za carski drobljenac ili Kaiserschmarr(e)n. Tijesto slično onome za palačinke koje se peče poput velike palačinke u tavici ili u modernijim receptima – u limu u pećnici i onda se u trganim komadima poslužuje s voćem, kompotom ili nekom kremom. Ja sam ga odlučio peći u kalupu za muffine pa je ispao Mini Kaiserschmarrn s borovnicama i šlagom…Ipak, ovdje dajem obje verzije pripreme, tradicionalan i ovaj izmijenjeni…

Postoji nekoliko priča o nastanku ovog jela, ali više manje sve se vrte oko cara Franje Josipa. Neke uključuju neuspjelo okretanje palačinke koja se zdrobila pa je kuhar sve to “prikrio” kompotom od voća, druga priča uključuje posjetu carske obitelji siromašnoj kuharici koja je svoje uobičajeno jelo od šećera, mlijeka i brašna obogatila jajima i voćem te je tako nasto carski drobljenac… Kao i kod svih starih jela, priče su uvijek tu, hoćete li im vjerovati ili ne, samo je na vama…

Sastojci

  • 2 jaja
  • 3,5 dcl mlijeka
  • 2 žlice šećera
  • prstohvat soli
  • vanilin šećer
  • 200 gr oštrog brašna
  • po želji šaka grožđica prethodno namočenih u rumu
  • malo maslaca
  • kompot, džem, voće, šlag za serviranje

Postupak

Korak1

Bjelanjke s prstohvatom soli i žlicom šećera istucite u snijeg.

Korak2

U drugoj posudi pomiješajte žumanjke s mlijekom, drugom žlicom šećera i vanilin šećerom. Dodajte brašno neprestano miješajući da ne bude grudica. Lagano umiješajte bjelanjke te na kraju (ako želite) grožđice.

Korak3

Tradicionalni recept kaže da u tavi otopite maslac i ulijete smjesu. Pecite nekoliko minuta na srednjoj vatri pa pomoću lopatice okrenite. Vilicom izmrvite drobljenac tijekom pečenja i servirajte s kompotom, džemom ili voćem i šlagom.

Korak4

Moja verzija je s kalupom za muffine. Namastite maslacem kalupe i posipajte šećerom (ako koristite silikonske kalupe, to nije potrebno). Ulijte smjesu do maksimalno 2/3 visine i pecite oko 12-15 minuta na 200 stupnjeva. Poslužite s džemom od borovnica i šlagom.

Skini recept u PDFu

Prosječna ocjena člana

(4 / 5)

4 5 1
Ocijeni ovaj recept

1 ljudi ocijenilo recept

879

Moglo bi vas zanimati:
  • pulled pork vucena svinjetina

    Vučena svinjetina (pulled pork)

  • pileca korma s indijskim orasima

    Pileća korma s indijskim orasima

  • naan

    Naan

  • limoncello

    Limoncello – liker od limuna

  • marinara umak

    Marinara umak