Mousse torta od bijele čokolade, jagoda i kokosa

2016-05-28
  • Količina : kalup 24 cm
  • Priprema : 60m
  • Kuhanje : 15m
  • Spremno za : 6:00 h

Dakle, prvo što želim reći je da za ovo savršenstvo okusa nisam zaslužan ja (ok, možda malo jer sam uspješno napravio tortu) već Matejka sa stranice Like Chocolate, čiji je ovo originalan recept… Iako i inače pronalazim inspiraciju na internetu, tv-u ili kuharicama, obično nešto maknem, nešto dodam, pa pretvorim sve u neki svoj recept – ovdje je sve u potpunosti preuzeto s originala, jer jednostavno nema smisla mijenjati ono što je fantastično…

Sastojci

  • Biskvit:

  • 4 jaja
  • prstohvat soli
  • 100 gr + 20 gr šećera
  • 25 gr otopljenog maslaca
  • 100 gr mljevenih badema
  • 30 gr glatkog brašna
  • Žele od jagoda:

  • 350 gr jagoda
  • 50 gr šećera
  • žličica arome vanilije ili vanilin šećer
  • 6 listića želatine
  • Mousse od bijele čokolade:

  • 200 gr bijele čokolade
  • 1 dcl mlijeka
  • 4 listića želatine
  • 2 dcl vrhnja za šlag
  • Mousse od kokosa:

  • 400 gr kokosovog mlijeka
  • 100 gr šećera
  • 2 žličice arome vanilije ili vanilin šećer
  • 6 listića želatine
  • 2 dcl vrhnja za šlag
  • Ukrašavanje:

  • kokosovo brašno
  • jagode
  • ukrasi od bijele čokolade

Postupak

Korak1

Za biskvit prvo izmiksajte bjelanjke s prstohvatom soli i 100 gr šećera u čvrsti snijeg. Zatim im dodajte (špatulom, lagano) žutanjke pomiješane s otopljenim (i prohlađenim) maslacem. Na kraju pomiješajte ostale suhe sastojke - bademe, brašno i 20 gr šećera te ih (ponovno lagano špatulom) dodajte prethodnoj smjesi.

Korak2

Kalup za tortu namastite, dno prekrijte pek papirom pa ulijte smjesu i pecite na 180 stupnjeva 15 minuta. Pustite da se ohladi pa maknite prsten od kalupa, očistite ga i obložite pek papirom s unutarnje strane kako vam se mousse ne bi prilijepio za stijenke.

Korak3

Dok se hladi biskvit pripremite žele. Jagode izblendajte, dodajte im šećer i vaniliju pa stavite na vatru dok se šećer ne otopi. Zatim umiješajte želatinu (koju ste naravno prethodno namočili u hladnoj vodi).

Korak4

Kalup ili neku drugu posudu par cm manju od kalupa u kojoj pripremate tortu obložite plastičnom folijom pa prebacite žele i stavite da se hladi - prvo na sobnoj temperaturi pa u frižideru.

Korak5

Nakon toga pripremate prvi sloj moussea. Otopite bijelu čokoladu na pari, a u posudi zagrijte mlijeko do vrenja pa maknite s vatre. Mlijeku dodajte namočenu želatinu, a zatim i otopljenu čokoladu. Ostavite da se malo ohladi.

Korak6

Vrhnje istucite u čvrsti šlag pa lagano umiješajte u prohlađenu smjesu od čokolade. Prvo dodajte manji dio šlaga i pomiješajte, pa onda ostatak. Pokušajte da smjesa ostane prozračna. Prelijte preko biskvita i pustite da se stisne i ohladi.

Korak7

Zatim pripremite drugi mousse. Zagrijte kokosovo mlijeko, šećer i vaniliju sve dok se šećer ne otopi. Umiješajte namočenu želatinu i ostavite da se hladi. Važno je da se smjesa počne zgušnjavati prije nego nastavite.

Korak8

Kao i za prethodni mousse, istucite vrhnje u čvrsti šlag. Zatim ga dodajte u smjesu od kokosa - prvo manji dio pa onda ostatak.

Korak9

Na stisnuti mousse od bijele čokolade prvo stavite ohlađeni žele. Odmah potom prebacite i mousse od kokosa. Izravnajte i stavite u frižider da se stisne nekoliko sati.

Korak10

Ukrasite tortu svježim jagodama i posipajte kokosovim brašnom. Ja sam od bijele čokolade napravio listiće, a možete dodati strugotine bijele čokolade, listiće mente ili već ukrase po želji

Skini recept u PDFu

Prosječna ocjena člana

(3.7 / 5)

3.7 5 3
Ocijeni ovaj recept

3 ljudi ocijenilo recept

4.044

Moglo bi vas zanimati:
  • kremsnite

    Kremšnite na moj način (verzija 1)

  • crno bijeli choco banana muffini

    Crno-bijeli choco banana muffini

  • Palačinke u pjenici od vina

  • Vruća bijela čokolada s mentom

  • Naopake tortice s kivijem