Mousse torta od bijele i crne čokolade i naranče

2017-08-17
mousse torta s cokoladom i narancom
  • Količina : kalup 24 cm
  • Priprema : 60m
  • Kuhanje : 15m
  • Spremno za : 8:00 h

Tko ne voli jaffa okuse, nek preskoči ovu tortu :) Navodno ima i takvih…

I naravno, još jednom je inspiracija i za ovu tortu pronađena u moru entremets torti Matejke s Likechocolate 

Nakon prve torte gdje nije bilo ulovljenog presjeka, ovu drugu sam čak i uhvatio :) nije 100% identična, ovdje sam uz žele od naranče dodao malo mrvljenih keksa od naranče :)

Sastojci

  • Biskvit:

  • 4 jaja
  • prstohvat soli
  • 100 gr + 20 gr šećera
  • 25 gr otopljenog maslaca
  • 100 gr mljevenih badema
  • 30 gr glatkog brašna
  • Žele od naranče:

  • 3 dcl soka od naranče
  • 50 gr šećera
  • žlica korice od naranče
  • 6 listića želatine
  • Mousse od bijele čokolade:

  • 200 gr bijele čokolade
  • 1 dcl mlijeka
  • 4 listića želatine
  • 2 dcl vrhnja za šlag
  • Mousse od crne čokolade:

  • 200 gr crne čokolade
  • 1 dcl mlijeka
  • 4 listića želatine
  • 2 dcl vrhnja za šlag
  • Mirror glazura:

  • 100 ml vode
  • 200 g šećera
  • 60 ml vrhnja za šlag
  • 60 g kakaa
  • 40 g tamne čokolade
  • 6 listića želatine
  • I još:

  • Džem od naranče
  • Nekoliko jaffa keksa
  • Strugotine čokolade
  • Kriške naranče ili mandarine

Postupak

Korak1

Za biskvit prvo izmiksajte bjelanjke s prstohvatom soli i 100 gr šećera u čvrsti snijeg. Zatim im dodajte (špatulom, lagano) žutanjke pomiješane s otopljenim (i prohlađenim) maslacem. Na kraju pomiješajte ostale suhe sastojke - bademe, brašno i 20 gr šećera te ih (ponovno lagano špatulom) dodajte prethodnoj smjesi.

Korak2

Kalup za tortu namastite, dno prekrijte pek papirom pa ulijte smjesu i pecite na 180 stupnjeva 15 minuta. Pustite da se ohladi pa maknite prsten od kalupa, očistite ga i obložite pek papirom s unutarnje strane kako vam se mousse ne bi prilijepio za stijenke. Premažite biskvit s nekoliko žlica džema od narače.

Korak3

Dok se hladi biskvit pripremite žele. Sok naranče, koricu i šećer stavite na vatru dok se šećer ne otopi. Zatim umiješajte želatinu (koju ste naravno prethodno namočili u hladnoj vodi).

Korak4

Kalup ili neku drugu posudu par cm manju od kalupa u kojoj pripremate tortu obložite plastičnom folijom pa prebacite žele i stavite da se hladi - prvo na sobnoj temperaturi pa u frižideru.

Korak5

Nakon toga pripremate prvi sloj moussea. Otopite bijelu čokoladu na pari, a u posudi zagrijte mlijeko do vrenja pa maknite s vatre. Mlijeku dodajte namočenu želatinu, a zatim i otopljenu čokoladu. Ostavite da se malo ohladi.

Korak6

Vrhnje istucite u čvrsti šlag pa lagano umiješajte u prohlađenu smjesu od čokolade. Prvo dodajte manji dio šlaga i pomiješajte, pa onda ostatak. Pokušajte da smjesa ostane prozračna. Prelijte preko biskvita i pustite da se stisne i ohladi.

Korak7

Zatim pripremite drugi mousse, potpuno jednako kao i prethodni, osim što koristite crnu čokoladu.

Korak8

Na stisnuti mousse od bijele čokolade prvo stavite ohlađeni žele. Odmah potom prebacite i mousse od crne čokolade. Izravnajte i stavite u frižider da se stisne nekoliko sati.

Korak9

Za mirror glazuru sve sastojke osim želatine stavite na vatru dok ne dobijete jednoličnu smjesu (kakao i šećer se trebaju otopiti), pri tom pazite da smjesa ne zakipi. Umiješajte omekšale listiće želatine. Kad se i oni otope, procijedite glazuru kroz sito i ostavite da se hladi do sobne temperature. Povremeno pomiješajte kako se želatina ne bi počela zgrušnjavati.

Korak10

Izvadite tortu iz frižidera (dobro je na 15-ak minuta staviti ju u škrinju da bude što hladnija). Maknite kalup i pek papir. Stavite tortu na neku zdjelu iznad tacne ili lima za pečenje kako bi se višak glazure iscijedio. Prelijte tortu glazurom i ostavite da se malo stisne. Nožem odstranite višak stisnute glazure s dna kalupa pa vratite tortu u frižider.

Korak11

Ukrasite ju komadićima čokolade, keksima i šnitama naranče ili mandarine.

Prosječna ocjena člana

(4.7 / 5)

4.7 5 3
Ocijeni ovaj recept

3 ljudi ocijenilo recept

1.720

Moglo bi vas zanimati:
  • kremsnite

    Kremšnite na moj način (verzija 1)

  • crno bijeli choco banana muffini

    Crno-bijeli choco banana muffini

  • Palačinke u pjenici od vina

  • Vruća bijela čokolada s mentom

  • Naopake tortice s kivijem