Mrkač na kostrenski

2014-05-11
Hrvatska - Mrkač na kostrenski
  • Porcija : 4
  • Priprema : 15m
  • Kuhanje : 2:00 h
  • Spremno za : 2:15 h

Pred koju godinu sam zahvaljujući dragim prijateljima prvi put bio u jednom restoranu u Kostreni i jeo sam brudet od mrkača (ilitiga hobotnice)… Pa iako bih danas rađe opet bio tamo, barem mali dašak mora može doći kroz mirise i okuse kostrenske kuhinje… A uz mrkača, da ostanemo u istom tonu, kao prilog ide mediteranska palenta…

Inače, ono što sam naučio surfajući internetom ili gledajući tv recepte – ako se muzgavci pripremaju kuhani, trebaju se kuhati čim duže da budu mekani… A pomaže i ako su zaleđeni, a ne svježi… Čak ako i kupite hobotnicu koja je svježa, zaledite je preko noći… Nakon spremanja bit će puno mekša nego ona svježa :)

Sastojci

  • 1 manja hobotnica (oko 1,5 kg)
  • 3 glavice luka
  • 1 dcl maslinovog ulja
  • 1 limenka pelata od rajčice
  • 1,5 dcl crnog vina
  • 2 lista lovora
  • 1/2 žličice ružmarina
  • sol, papar
  • Za mediteransku palentu:
  • 200 gr instant palente
  • 0,8 l vode
  • sol
  • mediteransko začinsko bilje (bosiljak, ružmarin, mažuran…)

Postupak

Korak1

Zaleđenu (ja sam kupio već očišćenu) hobotnicu pustiti da se lagano odmrzava u loncu punom hladne vode. To traje otprilike 1 sat po kilogramu hobotnice.

Korak2

Hobotnicu narezati na komadiće i staviti u hladan lonac. Preko nje staviti nasjeckani luk i sve preliti s maslinovim uljem. Hobotnica će pustiti tijekom kuhanja svoje sokove tako da ne treba dodavati vodu. Kuhati poklopljeno 45 minuta.

Korak3

Nakon 45 minuta dodati lovor i ružmarin, posoliti i popapriti. Preliti pelatima. Poklopiti i kuhati još 45 minuta.

Korak4

Nakon sat i pol krčkanja, sve preliti s vinom i otkriveno kuhati još 15-ak minuta.

Korak5

Za mediteransku palentu: U 8 dcl kipuće vode koju ste malo posolili dodati palentu i kuhati 3-5 minuta (prema uputama s pakiranja). Kad je gotova, umiješati začinsko bilje i dobro promiješati.

Prosječna ocjena člana

(0 / 5)

0 5 0
Ocijeni ovaj recept

0 ljudi ocijenilo recept

1.681

Moglo bi vas zanimati:
  • fittata

    Frittata iz pećnice

  • Frangipane pita sa smokvama

    Frangipane pita sa smokvama

  • quiche s tri sira i tikvicama na palenti

    Lažni quiche s tri sira i tikvicama na palenti

  • crni rezanci s gamberima i cherry rajcicama

    Crni rezanci s gamberima i cherry rajčicama

  • Mediteranska piletina s limunom

Nutritivne informacije

Informacije su po porciji/komadu

  • Kalorije

    787,5 kcl
  • Bjelančevine

    62,04 gr
  • Ugljikohidrati

    55,63 gr
  • Masti

    30,4 gr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *