Naopaka pita (tarte tatin) od jabuka

2015-01-20
Naopaka pita tart tatin
  • Porcija : 8
  • Priprema : 20m
  • Kuhanje : 50m
  • Spremno za : 2:00 h

Kombinacija sočnih karameliziranih jabuka i prhkog tijesta… Uz mali dodatak cimeta… 

Prema legendi, kao i mnoštvo danas poznatih jela, ova je naopaka pita zapravo plod slučajnosti s kraja 19. stoljeća a nastala je u hotelu Tatin stotinjak kilometara južno od Pariza. Stéphanie Tatin koja je uz sestru Carolin vodila hotel, namjeravala je napraviti tradicionalnu francusku pitu od jabuka, ali je zaboravila na jabuke koje su se kuhale u maslacu i šećeru. Osjetila je “zagoreni” miris i pokušala spasiti što se da. Prebacila je tijesto preko jabuka i cijelu posudu stavila u pećnicu. Gosti su bili oduševljeni, a njeno prezime se od tada veže uz sve pite koje se pripremaju na takav način. Ttako bar kaže wikipedia, a hoćete li vjerovati legendi ili ne, prepuštam vama.

Osim od jabuka, danas se na isti način rade varijacije pita s kruškama, ananasom, breskvama ili marelicama pa čak i s rajčicama ili lukom… Ipak, za početak, slijedi osnovna verzija…

Sastojci

  • Za tijesto:
  • 170 gr glatkog brašna
  • prstohvat soli
  • 120 gr maslaca
  • 3-4 žlice ledene vode
  • Za nadjev:
  • 4 jabuke
  • 130 gr maslaca
  • 130 gr smeđeg šećera
  • vanilin šećer
  • malo cimeta

Postupak

Korak1

Za tijesto pomiješajte brašno s prstohvatom soli pa mu dodajte kockice hladnog maslaca. Pomiješajte tako da svaka kockica maslaca bude omotana brašnom pa ih lagano mrvite. Nakon nekog vremena dobit ćete smjesu koja liči na krušne mrvice. Tada dodajte ledenu vodu pa izmijesite. Formirajte kuglu tijesta koju zatim pritisnite da dobijete formu diska (bit će vam lakše valjati kasnije). Umotajte u plastičnu foliju i stavite u frižider minimalno pola sata.

Korak2

Važno je napomenuti kako se ovo jelo u istoj posudi prvo kuha na štednjaku, a zatim stavlja u pećnicu pa obavezno koristite posudu koja nema nikakvih plastičnih elemenata. U posudu (ja sam koristio limeni okrugli kalup za pite) stavite na laganoj vatri topiti maslac, a zatim ravnomjerno rasporedite šećer i vanilin šećer.

Korak3

Na to slažite očišćene i na osmine narezane jabuke. Pokušajte ih složiti u krug, a na kraju popunite rupu na sredini. Pojačajte vatru da se šećer s maslacom počne karamelizirati. Kuhajte jabuke tako 20-ak minuta dok malo ne omekane. Na kraju posipajte cimetom.

Korak4

Maknite posudu s vatre pa preko jabuka prebacite razvaljano tijesto. Pokušajte rubove utisnuti što je moguće više prema dnu, ali pazite na prste (ipak se radi o kipućem karameliziranom šećeru).

Korak5

Stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva cca 25-30 minuta dok tijesto ne bude pečeno. Nakon par minuta okrenite pitu na tanjur (onaj stari trik, tanjur stavite na posudu pa zajedno okrenite). Pitu možete jesti toplu ili pričekati da se malo ohladi.

Skini recept u PDFu

Prosječna ocjena člana

(5 / 5)

5 5 1
Ocijeni ovaj recept

1 ljudi ocijenilo recept

2.974

Moglo bi vas zanimati:
  • Mille-feuille

    Mille-feuille (Napoleon šnite)

  • Cheese Souffle

    Nabujak od sira (Cheese Soufflé)

  • quiche s tri sira i tikvicama na palenti

    Lažni quiche s tri sira i tikvicama na palenti

  • Paris-Brest

  • Praline pasta

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *