Napuhanci sa sirom (Gougères)

2015-05-23
napuhanci od sira gougere
  • Količina : 25-30
  • Priprema : 20m
  • Kuhanje : 30m
  • Spremno za : 60m

Kao mali uvod u ovaj recept, nekoliko riječi o ovom jelu, ali i generalno o “pâte a choux” – tijestu koje se prvo kuha. Navedeno tijesto služi kao osnova za neke prefine poslastice kao što su princez krafne, ekleri, profiteroli, ali i za slana jela od kojih su vjerojatno najpoznatiji upravo francuski “gougères” s dodatkom ribanog sira. Neka vam ovaj recept bude samo nit vodilja za eksperimentrianje okusima. Ja sam osim sira dodao i malo pršuta. Isto tako, možete se poigrati s raznim vrstama začinskog bilja.

Sastojci

  • 115 gr maslaca
  • 2,4 dcl (1 cup) vode
  • 1/2 žličice soli
  • 130 gr (1 cup) brašna (pola oštro, pola glatko)
  • 4 jaja
  • 250 gr ribanog sira (gruyère je u originalu, ali može i cheddar, ementaler...)
  • 2 žličice svježe majčine dušice (ili 1 sušene)
  • malo papra

Postupak

Korak1

U lonac stavite vodu, maslac i sol pa pričekajte da zakipi na jakoj vatri. Nakon toga smanjite vatru i zagrijavajte dok se maslac skroz ne otopi.

Korak2

Maknite lonac s vatre i dodajte brašno (odjednom!). Snažno miješajte drvenom kuhačom dok ne dobijete teksturu poput pire krumpira. Vratite na vatru i kuhajte stalno snažno miješajući nekoliko minuta. Znat ćete da je kuhano kad se smjesa zalijepi na kuhaču i ne padne s nje.

Korak3

Maknite tijesto s vatre i pustite da se malo ohladi. Mora biti toplo, ali ne vruće. Imate izbor - staviti tijesto u samostojeći mikser ako imate ili nastaviti raditi ručno kuhačom (ja sam se opredijelio za ovo drugo). Dodajte jedno po jedno jaje. Između svakog dodavanja dobro miješajte da se jaja sjedine sa smjesom - ako dodate sva četiri odjednom, imat ćete velik problem u tome.

Korak4

Dodajte ribani sir, listiće majčine dušice i papar pa dobro umiješajte.

Korak5

Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva. Obložite lim za pečenje pek papirom pa od tijesta oblikujte kuglice promjera 4-5 centimetra. Pecite ih 10 minuta na 220 stupnjeva pa smanjite temperaturu na 175 stupnjeva i pecite narednih 15-20 minuta dok se ne napušu i lagano porumene

Skini recept u PDFu

Prosječna ocjena člana

(0 / 5)

0 5 0
Ocijeni ovaj recept

0 ljudi ocijenilo recept

1.862

Moglo bi vas zanimati:
  • Mille-feuille

    Mille-feuille (Napoleon šnite)

  • Cheese Souffle

    Nabujak od sira (Cheese Soufflé)

  • Paris-Brest

  • Praline pasta

  • Pâte à Choux

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *