New York cheesecake

2017-08-20
new york cheesecake
  • Količina : kalup 24 cm
  • Priprema : 30m
  • Kuhanje : 1:35 h
  • Spremno za : 7:00 h

Evo nakon brojnih cheesecakeova, red je došao i na ovaj klasik svjetskih razmjera… Što razlikuje New York cheesecake od ostalih? Prvenstveno radi se o dosta “težoj” torti s jaaaako puno krem sira i uz dodatak kiselog vrhnja umjesto onog za šlag. Dodatna razlika je u preljevu koji se također radi od zašećerenog kiselog vrhnja uz dodatak citrusa ili vanilije. On se dodaje na tortu dok je ona još topla (u jednoj varijanti) ili se nakon premazivanja još jednom peče (druga varijanta – takozvani dvostruko pečeni cheesecake)…

Originalni recept je za 24 cm, a za 18 cm koristite 2/3 sastojaka.

Sastojci

  • Podloga:
  • 120 gr keksa McVitie’s Digestive
  • 55 gr maslaca
  • 2 žlice šećera
  • Cheese krema:
  • 900 gr krem sira
  • 250 gr šećera
  • 3 žlice gustina
  • 2 vanilin šećera ili 2 žlice ekstrakta
  • korica 1 limuna
  • 3 jaja i 1 žumanjak
  • 1 kiselo vrhnje
  • Preljev od vrhnja:
  • 1 kiselo vrhnje
  • 2 žlice šećera
  • sok 1 limuna

Postupak

Korak1

Za podlogu izmiksajte kekse pa im dodajte šećer i otopljeni maslac. Dobro pomiješajte i utisnite na dno kalupa za tortu. Pecite a 175 stupnjeva 10 minuta pa ostavite da se u potpunosti ohladi.

Korak2

Krem sir ubacite u mikser i dobro ga izmiksajte sa šećerom da bude što kremastiji. Nekoliko puta tokom tog procesa morat ćete špatulom sastrugati sir sa stijenki zdjele i ponovo miksati. Što više puta to napravite, sir će biti kremastiji i bez grudica (a tako i finalni produkt)

Korak3

Dodajte 3 žlice gustina i dobro izmiksajte. Zatim dodajte i vaniliju te koricu limuna. Postupno dodavajte jedno po jedno jaje i žumanjak miksajući sad na najmanjoj brzini (možete čak i pjenjačom) jer za razliku od svih ostalih torti, ovdje ne želite dobiti pjenastu smjesu jer će se ona previše napuhati tijekom pečenja, a kasnije tijekom hlađenja spustiti. Na kraju umiješajte još i kiselo vrhnje.

Korak4

Stijenke kalupa (iznad podloge) lagano namažite otopljenim maslacem pa ulijte smjesu. Što se tiče pečenja, na netu ćete često čitati da ju treba peći u parnoj kupelji. Meni se pak najjednostavniji i najefikasniji pokazao postupak gdje se torta prvih 10 minuta peče na 200 stupnjeva. Zatim smanjite temperaturu na 110 i pečete dodatnih 25 minuta. Nakon toga u potpunosti ugasite pećnicu, lagano otškrinete vrata (stavite kuhaču da drži samo lagano otškrinutom) i ostavite ju tako nekih 60 minuta. Tako će se torta i dalje peći neko vrijeme, a nakon toga postupno hladiti. U suprotnom će se desiti da torta naraste i pukne na vrhu.

Korak5

Nakon sat vremena boravka u ugašenoj pećnici, izvadite tortu i premažite ju odmah s preljevom od vrhnja, šećera i limunovog soka. Pustite da se ohladi na sobnu temperaturu, a nakon toga u frižideru dodatnih minimalno 5 sati (ali najbolje ostaviti do drugog dana)

Korak6

Prije posluživanja toplim nožem odvojite tortu od stijenki kako biste skinuli kalup. Ukrasite svježim voćem i šnite također režite toplim nožem.

Prosječna ocjena člana

(5 / 5)

5 5 1
Ocijeni ovaj recept

1 ljudi ocijenilo recept

1.325

Moglo bi vas zanimati:
  • pulled pork vucena svinjetina

    Vučena svinjetina (pulled pork)

  • pileca korma s indijskim orasima

    Pileća korma s indijskim orasima

  • naan

    Naan

  • limoncello

    Limoncello – liker od limuna

  • marinara umak

    Marinara umak