Njemački pereci (Brezen)

2016-07-04
njemacki pereci
  • Količina : 16
  • Priprema : 20m
  • Kuhanje : 20m
  • Spremno za : 2:00 h

Dakle svi koji su pohodili neki od adventskih sajama po Njemačkoj ili Austriji, ili su pak imali sreće ispijati pivo na Oktoberfestu, vjerojatno su bar jednom probali i ove fenomenalne njemačke perece. Ono što ih razlikuje od drugih je iznimno mekana unutrašnjost kao totalna suprotnost hrskavoj korici. 

Sastojci

  • 500 gr glatkog brašna
  • 3 dcl mlakog mlijeka
  • 1 kocka germe
  • 1 žličica šećera
  • 1 žličica soli
  • 40 gr maslaca na sobnoj temperaturi
  • 1 litra vode
  • 3 žlice sode bikarbone
  • malo krupne soli za posipanje

Postupak

Korak1

Izmrvite germu u malo mlakog mlijeka i dodajte žličicu šećera pa ostavite da se germa aktivira.

Korak2

Nakon 15-ak minuta dodajte sol, brašno, ostatak mlijeka i maslac pa izmijesite glatko tijesto. Ostavite pokriveno da se diže oko sat vremena.

Korak3

Kad je tijesto naraslo otprilike duplo, malo ga premijesite pa razrežite na 16 podjednakih dijelova. Od svakog dijela formirajte "kobasu" dugu 30-ak cm pa formirajte perece. Složite ih na površinu posipanu s malo brašna i ostavite još 15-ak minuta da se dižu.

Korak4

U međuvremenu pripremite kupku koja će omogućiti baš takvu teksturu kakvu želimo. U 1 litru vode umiješajte 3 žlice sode bikarbone pa stavite na vatru dok ne zakipi. Zatim uronite u vodu perec (jedan po jedan) i kuhajte ih 30-ak sekundi, s tim da ih okrenete na pola vremena. Ocijedite i slažite na namašćeni lim za pečenje (nemojte koristiti papir za pečenje jer će se od vlage razmočiti). Posipajte s krupnom soli.

Korak5

Pleh s perecima stavite u hladnu pećnicu pa namjestite temperaturu na 220 stupnjeva i pecite dok fino ne porumene izvana. Potrebno je 18-20 minuta od momenta stavljanja u hladnu pećnicu.

Skini recept u PDFu

Prosječna ocjena člana

(0 / 5)

0 5 0
Ocijeni ovaj recept

0 ljudi ocijenilo recept

1.617

Moglo bi vas zanimati:
  • pulled pork vucena svinjetina

    Vučena svinjetina (pulled pork)

  • pileca korma s indijskim orasima

    Pileća korma s indijskim orasima

  • naan

    Naan

  • limoncello

    Limoncello – liker od limuna

  • marinara umak

    Marinara umak