Njemački špecli sa sirom (Käsespätzle)

2016-06-27
Kasespatzle
  • Porcija : 4
  • Priprema : 20m
  • Kuhanje : 15m
  • Spremno za : 45m

Špecli, lijevanci, kapanci ili po njemački – Spätzle. Jeste li znali da u doslovnom prijevodu znače – vrapčići? Iako se ovo kuhano tijesto smatra originalno njemačkim specijalitetom, danas je rašireno diljem Austrije, Švicarske, Mađarske pa i dijelovima Francuske. Poslužuje se na brdo načina – kao prilog jelima, kao predjelo, kao desert u slatkoj verziji… Ili kao glavno jelo – ovako sa sirom kako sam ga ja napravio…

Sastojci

  • Špecli:
  • 250 gr oštrog brašna
  • 3 jaja
  • prstohvat soli
  • oko pola dcl vode
  • Umak od sira:
  • 60 gr maslaca
  • 1 sitno sjeckani luk
  • 150 gr ribanog sira (ementaler)
  • peršinov list, papar

Postupak

Korak1

Oštro brašno pomiješati sa soli, a jaja lagano umutiti s oko pola dcl vode. Sve sastojke dobro pomiješati vilicom. Trebali bi dobiti ljepljivo gusto tijesto bez previše "grudica". Ostavite ga na strani nekoliko minuta.

Korak2

Lonac sa zasoljenom vodom stavite na vatru i kuhajte dok ne zavrije.

Korak3

E sad, za perfektne špecle postoji posebna cjediljka, ako ju nemate napravite ju na starinski način kako su se oni nekad i radili. Namočite dasku za rezanje pa na nju stavite tijesto i razmažite ga na debljinu od cca pola cm. Stavite dasku iznad kipuće vode i mokrim nožem ili špatulom odvajajte nekoliko milimetara široke valjuške i bacajte ih u vodu i svako toliko u vodu namočite i nož kako bi vam bilo jednostavnije. Na netu ima puno tutorijala kako to napraviti ;)

Korak4

Špecli su gotovi čim isplivaju na površinu (a to je gotovo odmah) pa ih vadite rupičastom žlicom i stavite da se malo ocijede.

Korak5

Za Käsespätzle nasjeckajte luk na sitno pa ga dinstajte na malo maslaca dok ne omekša. Dodajte špecle i ribani sir te malo papra. Miješajte dok se sir ne otopi pa poslužite posipano s malo prženog luka i peršinovog lista.

Skini recept u PDFu

Prosječna ocjena člana

(0 / 5)

0 5 0
Ocijeni ovaj recept

0 ljudi ocijenilo recept

2.379

Moglo bi vas zanimati:
  • pulled pork vucena svinjetina

    Vučena svinjetina (pulled pork)

  • pileca korma s indijskim orasima

    Pileća korma s indijskim orasima

  • naan

    Naan

  • limoncello

    Limoncello – liker od limuna

  • marinara umak

    Marinara umak