Novogodišnja mousse torta s pjenušcem, bijelom čokoladom i višnjama

2018-01-07
novogodisnja mousse torta
  • Količina : silikonski kalup 18x18 cm
  • Priprema : 60m
  • Kuhanje : 15m
  • Spremno za : 8:00 h

Već je na ovim stranicama bilo puno mousse torti raznih kombinacija pa sam za “najluđu noć” izabrao ovu malo svečaniju, gdje je jedan sloj moussa s pjenušcom. Za podlogu sam ponovno odabrao svoj najdraži joconde biskvit s bademima, za voćni sloj je poslužio džem od kiselih višnji, a drugi mousse sloj je isto tako već isprobani – s bijelom čokoladom…

Kao što sam već i objašnjavao vezano za mousse torte – ako imate silikonski kalup, slažete ih kako je i u receptu navedeno – prvo sloj kojeg ćete imati na vrhu. Ukoliko ga radite u klasičnom kalupu za tortu (s odvojivim dnom), radite ga obrnuto – prvo biskvit pa onda svi ostali slojevi. Mjere će odgovarati za bilo koji okrugli kalup veličine cca 22-26 cm samo će neki slojevi biti malo viši ili niži. Bitno je da je kalup silikonski kako bi ga mogli izvaditi nakon smrzavanja.

A ako vam ostane višak moussa jer je kalup premalen, uvijek ga možete poslužiti u čašicama…

Sastojci

  • Mousse od bijele čokolade:
  • 200 gr bijele čokolade
  • 1 dcl mlijeka
  • 4 lista želatine
  • 2 dcl vrhnja za šlag
  • Mousse od pjenušca:
  • 50 gr šećera
  • 0,3 dcl vode
  • 2 žumanjka
  • 1 dcl pjenušca
  • 4 lista želatine
  • 3 dcl vrhnja za šlag
  • Biskvit:
  • 2 jaja
  • prstohvat soli
  • 50 gr + 10 gr šećera
  • 15 gr otopljenog maslaca
  • 50 gr mljevenih badema
  • 15 gr glatkog brašna
  • Glazura od krem sira:
  • 60 gr maslaca na sobnoj temperaturi
  • 100 gr krem sira na sobnoj temepraturi
  • 1 žlica vanilije
  • cca 200 gr šećera u prahu
  • I još:
  • džem od višanja
  • šljokice

Postupak

Korak1

Za prvi mousse otopite bijelu čokoladu na pari, a u posudi zagrijte mlijeko do vrenja pa maknite s vatre. Mlijeku dodajte prethodno namočenu želatinu, a zatim i otopljenu čokoladu. Ostavite da se malo ohladi. Vrhnje istucite u čvrsti šlag pa lagano umiješajte u prohlađenu smjesu od čokolade. Prvo dodajte manji dio šlaga i pomiješajte, pa onda ostatak. Pokušajte da smjesa ostane prozračna. Sve prelijte u silikonski kalup (nešto manje od pola visine kalupa) i stavite u škrinju na 2-3 sata da se stisne.

Korak2

Za joconde biskvit prvo izmiksajte bjelanjke s prstohvatom soli i 50 gr šećera u čvrsti snijeg. Zatim im dodajte (špatulom, lagano) žutanjke pomiješane s otopljenim (i prohlađenim) maslacem. Na kraju pomiješajte ostale suhe sastojke - bademe, brašno i 10 gr šećera te ih (ponovno lagano špatulom) dodajte prethodnoj smjesi.

Korak3

Kalup za tortu (18x18 cm) namastite, dno prekrijte pek papirom pa ulijte smjesu i pecite na 180 stupnjeva 15 minuta. Radi se o vrlo tankom sloju pa redovito pratite da vam se ne prepeče. Pustite da se u potpunosti ohladi pa izvadite iz kalupa i ogulite pek papir. Biskvit izrežite (oblikujte) da bude cca 1-2 cm manji nego kalup u kojem je mousse.

Korak4

Mousse od pjenušca - vodu sa šećerom zagrijavajte dok se šećer u potpunosti ne otopi. Žumanjke lagano izmutite pa im postupno dodajte šećerni sirup (stalno miješajući da ne dobijete kajganu). Vratite smjesu nazad na laganu vatru i miješajte dok ne dobijete "pudingastu" teksturu. Dodajte prethodno namočenu želatinu, maknite s vatre i miješajte dok se želatina ne otopi. Na kraju dodajte i pjenušac i sve pomiješajte da se sjedini. Ostavite da se malo ohladi. Posebno istucite šlag pa pomiješajte (postupno i lagano) sa smjesom žutanjaka i pjenušca.

Korak5

Izvadite silikonski kalup s prvim slojem moussa (sad već stisnutim) iz škrinje pa prelijte mousse od šampanjca (ne do vrha kalupa, ostavite cca 1 cm). Biskvit premažite džemom pa ga okrenite i lagano utisnite u mousse (strana s džemom ide na mousse). Budite pažljivi i nježni da ga ne utisnete previše pa da ne potone ispod moussa. Vratite u škrinju na nekoliko sati - najbolje preko noći.

Korak6

Dio s glazurom od krem sira možete i preskočiti, ali onda izaberite drugačije ukrašavanje, jer vam se šljokice neće imati za što zalijepiti. Uglavnom, prvo dobro izmiksajte maslac da postane kremast. Dodajte mu krem sir i vaniliju i miksajte. Na kraju dodajte šećer u prahu dok ne dobijete teksturu koja nije pretekuća.

Korak7

Izvadite dobro stegnutu tortu iz kalupa (okrenite ju da je biskvit na dnu), prelijte glazurom i posipajte šljokicama.

Prosječna ocjena člana

(5 / 5)

5 5 1
Ocijeni ovaj recept

1 ljudi ocijenilo recept

562

Moglo bi vas zanimati:
  • kremsnite

    Kremšnite na moj način (verzija 1)

  • crno bijeli choco banana muffini

    Crno-bijeli choco banana muffini

  • Palačinke u pjenici od vina

  • Vruća bijela čokolada s mentom

  • Naopake tortice s kivijem