Osnovno tijesto za croissante

2016-04-05
  • Količina : 24
  • Priprema : 30m
  • Kuhanje : 15m
  • Spremno za : 8:00 h

Ovo nije recept za one koji se ne žele malo potruditi. Ipak, iako sama priprema traje cijeli dan (ali i duže ako želite), zapravo vam ne oduzima previše vremena, jer većinom to tijesto samo stoji, raste i hladi se… Na vama je samo da ga svako toliko malo presložite i vratite u frižider… I ako ipak odlučite napraviti taj korak i umjesto kupovnih croissanta napraviti svje, vjerujte mi bit ćete ponosni gotovo kao ja kad sve bude gotovo :)

Na vama je odabir punjenja. Ako volite slane punite ih šunkom i sirom na primjer, ako ste pak ljubitelji slatkog tu imate neograničene mogućnosti – od raznih džemova do nutelle. Ili ih jednostavno ostavite takve kakvi su i samo posipajte s malo sezama i soli… 

Ako vam slučajno moj recept nije dovoljno jasan, pogledajte video Anne Olson prema čijem sam receptu i napravio svoje prve croissante…

Sastojci

  • 3 1/2 cup (480 gr) glatkog brašna
  • 1 cup (2,4 dcl) mlake vode
  • 1/2 cup (1,2 dcl) mlakog mlijeka
  • 5 žlica šećera
  • 1 paketić (7 gr) suhog kvasca
  • 1 žličica soli
  • 300 gr maslaca (na sobnoj temperaturi)
  • 1 jaje i 2 žlice vode za premaz

Postupak

Korak1

U posudu za miksanje stavite vodu, mlijeko, brašno, šećer i kvasac. Uključite mikser (koristite nastavke za mijesiti tijesto - kuke) i pustite da se lagano mijesi. Sad možete dodati i sol. Nakon nekoliko minuta dodajte i dvije žlice maslaca i nastavite mijesiti nekoliko minuta.

Korak2

Na tacnu ili lim (važno je da vam kasnije stane u frižider) stavite pek papir, malo ga pobrašnite i na njega prebacite tijesto i razvucite ga rukama u pravokutni oblik. Ono će još uvijek biti dosta mekano, nek vas to ne muči, tako treba biti. Pobrašnite ga i s gornje strane pa prekrijte krpom i plastičnom folijom. Pustite ga da odmara na sobnoj temperaturi sat i pol, a nakon toga prebacite u frižider na minimalno sat vremena, a maksimalno 8 sati.

Korak3

U međuvremenu pripremite maslac. Uzmite neku četvrtastu posudu (cca 20 x 20 cm) i u nju stavite plastičnu foliju. Zatim prebacite omekšali maslac i pritisnite ga tako da dobijete četverokut. Stavite ga u frižider na da se malo stisne, ali ga opet izvadite prije nego nastavite sa pripremom kako biste dobili otprilike jednaku mekoću kao što je mekoća tijesta.

Korak4

Izvadite tijesto na pobrašnjenu površinu i izvaljajte ga u četverokut koji će biti otprilike dvostruko veći od površine maslaca. Stavite maslac na sredinu tijesta ali ga zaokrenite tako da kutevi maslaca "pokazuju" prema sredinama stranica tijesta. Kuteve tijesta podignite i privucite prema centru te tako u obliku pisma prekrijte maslac. Zatim izvaljajte pažljivo tijesto s maslacem u dugački pravokutni oblik (duže stranice otprilike dvostruko duže od kraćih). Presavijte lijevu trećinu prema sredini pa poklopite desnom trećinom i ponovno pokrijte krpom i plastičnom folijom. Stavite u frižider na minimalno sat vremena, a maksimalno 8 sati.

Korak5

Ponovite postupak valjanja i presavijanja još dva puta (svaki put tijesto ide u frižider na 1-8 sati). Nakon zadnjeg presavijanja tijesto treba odležati minimalno 4 sata (a maksimalno 8).

Korak6

Podijelite tijesto na dva dijela (bit će lakše valjati - polovicu s kojom ne radite vratite u frižider). Razvaljajte ga u pravokutnik. Podijelite ga prvo opet na dva dijela (po dužini) i od svakog dijela napravite po 6 trokuta (od ove polovice tijesta dobit ćete 12 trokuta).

Korak7

Trokute punite po želji i motajte u oblik croissanta. Stavite na lim za pečenje obložen pek papirom i ostavite prekrivene krpom da se dižu minimalno sat i pol.

Korak8

Nakon što se dignu premažite ih razmućenim jajetom s dvije žlice vode. Posipajte po želji sezamom, parmezanom i krupnom soli za slanu varijantu ili čokoladom, šećerom, bademima za slatke varijante.

Korak9

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 190 stupnjeva cca 15 minuta.

Skini recept u PDFu

Prosječna ocjena člana

(0 / 5)

0 5 0
Ocijeni ovaj recept

0 ljudi ocijenilo recept

1.197

Moglo bi vas zanimati:
  • pulled pork vucena svinjetina

    Vučena svinjetina (pulled pork)

  • pileca korma s indijskim orasima

    Pileća korma s indijskim orasima

  • naan

    Naan

  • limoncello

    Limoncello – liker od limuna

  • marinara umak

    Marinara umak