Palačinke s cimetom

2017-10-01
palacinke s cimetom
  • Količina : 6 palačinki
  • Priprema : 10m
  • Kuhanje : 30m
  • Spremno za : 45m

Za one koji vole cimet rolice od dizanog tijesta sa šećernim preljevom od krem sira, ovo je savršena brzinska zamjena za doručak… Klasične puffaste američke palačinke s dodatkom cimeta i poznatim preljevom u koji sam dodao mrvicu kore i soka mandarine za osvježenje… 

Mrvicu igranja i već nakon prve sam ušao u šemu :) Treba samo odabrati pravi trenutak za crtanje, zatim okretanje i na kraju završetak pečenja – da budu samo lagano karamelizirane na dijelu gdje je šećer s cimetom, a da ne zagore… Zapravo nije ni malo komplicirano… :)

Sastojci

  • "Nadjev" od cimeta:
  • 2-3 žlice maslaca (oko 40 gr)
  • 100 gr šećera u prahu
  • žličica cimeta
  • Preljev:
  • 2-3 žlice maslaca (oko 40 gr)
  • 50 gr krem sira
  • 100 gr šećera u prahu
  • 1/2 žličice ekstrakta vanilije
  • po želji korica jedne mandarine i 2 žlice njenog soka
  • Palačinke:
  • 150 gr glatkog brašna
  • pola vrećice praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 2,4 dcl mlijeka
  • 1 jaje
  • 1 žlica ulja + još malo za nauljiti tavicu

Postupak

Korak1

Prvo pripremite "nadjev" od cimeta. Namjerno je u navodnicima jer nadjev je obično nešto čime punite palačinke, a ovdje samo malo crtate s njim - Otopite maslac pa ga pomiješajte sa šećerom i cimetom. Ako vam je prerijetko, dodajte još malo šećera dok dobijete strukturu paste. Prebacite u vrećicu za ukrašavanje (poslužit će i ona za zamrzavanje hrane, samo ćete joj odrezati jedan kut).

Korak2

Za preljev opet počinjemo otapanjem maslaca. Zatim mu (na laganu vatru) dodajte krem sir i miješajte dok se ne sjedine. Maknite s vatre i dodajte šećer, vaniliju i po želji koricu i sok mandarine. Sve dobro pomiješajte i ostavite sastrane dok pečete palačinke.

Korak3

Za palačinke dobro pomiješajte sve sastojke. Na laganoj vatri zagrijte tavicu i kuhinjskim ubrusom samo malo nauljite. Meni je za svaku palačinku mjera bila jedna srednja šeflja smjese (ne baš ona velika za juhu ;)) i dobio sam 6 palačinki. Izlijte smjesu na sredinu tavice i pustite da se smjesa sama raširi koliko treba. Ona će biti visine nekoliko milimetara.

Korak4

Nakon 2-3 minute, na gornjoj će se strani palačinke početi formirati mjehurići. To je pravi trenutak da uzmete vrećicu s "nadjevom" od cimeta i napravite šare po svojoj želji, a pošto je ovo kopija cimet rolica, ja sam napravio šaru kao gore na slici :)

Korak5

Metalnom špatulom ili nekim drugim "alatom" koji vam je drag podignite palačinku i okrenite ju na drugu stranu. Pecite otprilike 2 minute. Fora je da se šećer počne karamelizirati, ali samo pola minuta više i palačinka, tj ovaj dio nadjeva bit će pregoren. Slobodno nakon minutu i pol provjerite kako izgleda s donje strane.

Korak6

Skinite gotovu palačinku s vatre i prebacite na tanjur. Prije pečenja nove svakako dobro pobrišite tavicu jer će vam sigurno ostati dio "nadjeva" i zagorit će ako nastavite bez brisanja. Opet mrvicu nauljite i ponavljajte postupak dok ne bude više smjese.

Korak7

Složite po 2-3 palačine jednu na drugu i prelijte pripremljenim preljevom. I uživajte ;)

Prosječna ocjena člana

(5 / 5)

5 5 1
Ocijeni ovaj recept

1 ljudi ocijenilo recept

506

Moglo bi vas zanimati:
  • pileca korma s indijskim orasima

    Pileća korma s indijskim orasima

  • naan

    Naan

  • limoncello

    Limoncello – liker od limuna

  • marinara umak

    Marinara umak

  • ragu alla bolognese

    Ragu alla Bolognese