Paris-Brest

2017-06-20
  • Količina : 2 velika ili 10ak manjih
  • Priprema : 30m
  • Kuhanje : 60m
  • Spremno za : 4:00 h

Nakon što sam objavio osnovni recept za Pâte à Choux i recept za praline pastu, sad možemo krenuti i na recept za Paris-Brest… Ovaj je desert prvi put napravljen prije više od 100 godina, a gdje drugdje nego u Francuskoj, u čast tada poznate biciklističke utrke od Pariza do Bresta. Tijesto se oblikuje u krug što naravno predstavlja kotač bicikla… 

Sastojci

  • Pâte à Choux
  • 240 gr praline paste
  • 3,5 dcl mlijeka
  • 60 gr šećera
  • 4 žumanjka
  • 20 gr glatkog brašna
  • 20 gr gustina
  • 210 gr maslaca sobne temperature

Postupak

Korak1

Prvo pripremite Pâte à Choux (kuhano tijesto) prema priloženom receptu. Formirajte 10-ak manjih ili 2 velika kruga na papiru za pečenje (ako radite velike obavezno moraju biti deblji), posipajte ih šećerom u prahu i listićima badema pa pecite kao u receptu. Kad se skroz ohlade prerežite ih vodoravno na pola.

Korak2

Potrebno vam je i 240 gr praline paste. Napravite je prema receptu iz priloga.

Korak3

Mlijeko stavite na vatru neka zakipi. U međuvremenu izmutite žumanjke sa šećerom. Dodajte brašno i gustin.

Korak4

Kad mlijeko zakuha umiješajte ga malo pomalo sa prethodnom smjesom žumanjaka, šećera, brašna i gustina. Dobro izmješajte pa vratite na laganu vatru da zakipi i zgusne se. Cijelo vrijeme miješajte.

Korak5

Maknite zgusnutu kremu s vatre pa u nju dodajte 60 gr maslaca i pomiješajte. Prebacite u drugu posudu, prekrijte plastičnom folijom (priljubite ju uz kremu da se ne formira kožica) pa stavite da se hladi.

Korak6

Ohlađenu kremu izmiksajte, dodajte 240 gr praline paste i 150 gr maslaca sobne temperature.

Korak7

Punite tijesto dobivenom kremom

Prosječna ocjena člana

(5 / 5)

5 5 1
Ocijeni ovaj recept

1 ljudi ocijenilo recept

1.814

Moglo bi vas zanimati:
  • pulled pork vucena svinjetina

    Vučena svinjetina (pulled pork)

  • pileca korma s indijskim orasima

    Pileća korma s indijskim orasima

  • naan

    Naan

  • limoncello

    Limoncello – liker od limuna

  • marinara umak

    Marinara umak