Pastéis de Nata

2016-02-28
Pasteis de Nata
  • Količina : 20
  • Priprema : 45m
  • Kuhanje : 15m
  • Spremno za : 60m

Ima jedna zemlja tamo na zapadu, na čijem kraju prestaje kopno, a počinje more… Zemlja koja priprema bakalar na milijun načina, vjerojatno su u pripremi te ribe maštovitiji nego bilo tko na svijetu… Ali isto tako zemlja koja ima jedan proslavljeni recept…

Neki bi rekli – ok, obično lisnato s kremom od jaja… Možda, ali taj kolač se samo u originalnoj slastičarnici u lisabonskom kvartu Belém prodaje u desecima tisuća komada dnevno, a turisti čekaju u redovima da bi kupili taj lisnati kolačić… Inače, prvi Pastéis de nata su počeli spremati svećenici u Jeronimos manastiru prije 18. stoljeća, a u famoznoj pekari se prodaje od 1837. Fascinantno je da otkad turisti hrupe u portugalsku prijestolnicu, dnevna se prodaja kreće do čak 55.000 komada…

Od nekoliko pokušanih verzija koje sam pronašao na netu, ova mi je najbolja…

Sastojci

  • 500 gr lisnatog tijesta
  • 3 žlice brašna
  • 2 dcl mlijeka
  • 2 dcl vrhnja za šlag
  • 3-4 žlice šećera
  • 1 štapić cimeta
  • štapić vanilije ili aroma vanilije
  • 5 žumanjka
  • šećer u prahu i cimet za posipanje

Postupak

Korak1

Dobro pomiješajte mlijeko, vrhnje za šlag, šećer, brašno i žumanjke da nema nikakvih grudica.

Korak2

Dodajte cimet i štapić vanilije pa stavite na laganu vatru i miješajte dok se krema ne zgusne. Vatra mora biti izuzetno lagana jer ćete inače dobiti "kajganu" od jaja umjesto kreme.

Korak3

Kad je krema gotova izvadite iz nje cimet i mahunu vanilije te ju prebacite u drugu zdjelu. Direktno na kremu priljubite plastičnu foliju na vrhu (da se ne stvori korica dok se hladi) i ostavite da se ohladi.

Korak4

Lisnato tijesto razvaljajte pa zarolajte u roladu. Pokušajte ostaviti što manje zraka između slojeva dok ju rolate.

Korak5

Režite na podjednake šnitice (od 500 gr lisnatog tijesta trebali biste dobiti 20-ak šnita) i stavljajte u kalupe za muffine. Umočite prste u hladnu vodu. Pritisnite u središte tijesta te lagano povlačite prema rubovima oblikujući košarice.

Korak6

Dobivene košarice punite ohlađenom kremom pa stavite u frižider na 15-ak minuta da se malo ohlade.

Korak7

Upalite pećnicu da se zagrije na 220 stupnjeva te stavite peći kolačiće na cca 15 minuta (tj dok ne dobiju tamne pjege) na gornjoj rešetki.

Korak8

Izvadite kolačiće i posipajte ih mješavinom cimeta i šećera u prahu.

Ja sam umjesto uobičajenog kalupa za muffine koristio mini kalupe pa sam dobio 40-ak malih pitica umjesto 20-ak većih.

Skini recept u PDFu

Prosječna ocjena člana

(4.5 / 5)

4.5 5 2
Ocijeni ovaj recept

2 ljudi ocijenilo recept

1.247

Moglo bi vas zanimati:
  • kremsnite

    Kremšnite na moj način (verzija 1)

  • pulled pork vucena svinjetina

    Vučena svinjetina (pulled pork)

  • crno bijeli choco banana muffini

    Crno-bijeli choco banana muffini

  • Palačinke u pjenici od vina

  • Vruća bijela čokolada s mentom

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *