Pašteta od pilećih jetrica s konjakom (Pâté de Foie de Volaille)

2016-03-27
pate de Foie de Volaille
  • Porcija : 8
  • Priprema : 20m
  • Kuhanje : 15m
  • Spremno za : 2:00 h

Evo konačno i recepta za ovu paštetu… Radio sam je već brdo puta, ali je uvijek nestala prije nego sam uspio pofotkati :) Pročišćeni maslac na vrhu zaštitit će paštetu pa ćete je moći koristiti i do dva tjedna nakon pripreme. Inače, prvi korak recepta – priprema pročišćenog maslaca, može vam koristiti i u ostalim receptima. Na taj se način rješavate svih onih štetnih sastojaka iz maslaca te je on daleko zdraviji od običnog.

Pošto kod nas nigdje nisam uspio pronaći samo jetrica bez srca, ove su količine prilagođene jednom paketu od 500 gr jetrica sa srcima, naravno za recept koristite samo jetrica.

Sastojci

  • 250 gr maslaca sobne temperature
  • maslinovo ulje
  • 2 ljutike (ili 1 manji luk)
  • 2 češnja češnjaka
  • 350 gr pilećih jetrica a (paket od 500 gr jetrica sa srcem, ali koristite samo jetrica)
  • nekoliko listova kadulje (ili žličica sušene)
  • 1 dcl konjaka
  • sol, papar
  • prstohvat muškatnog oraščića

Postupak

Korak1

Za početak ćete pripremiti pročišćeni maslac. Pola količine maslaca (oko 125 gr) stavite u lončić pa u pećnicu zagrijanu na 110 stupnjeva. Nakon 10-ak minuta trebali bi imati rastopljeni maslac u kojem na površini pluta bijela pjenica, a na dnu se nataložio bijeli talog - i pjenice i taloga se želite riješiti pa prvo žlicom pokupite pjenicu i bacite ju, a onda procijedite žuti tekući dio maslaca u drugu posudicu.

Korak2

Ljutiku (ili luk) i češnjak sitno nasjeckajte i dinstajte na malo maslinovog ulja na laganoj vatri. Nakon 10-ak minuta luk će omekšati i tad ga maknite iz tavice u drugu posudu.

Korak3

U tavicu sad stavite jetrica i kadulju pa pecite s obje strane ukupno 10-ak minuta. Nemojte ih prepeći jer će i okus i tekstura biti potpuno drugačija. Zatim ulijte konjak i zapalite. Nakon što alkohol prestane gorjeti dinstajte još minutu-dvije.

Korak4

U blender stavite jetrica, luk s češnjakom i preostalu polovicu maslaca. Dobro izblendajte pa posolite, popaprite i dodajte malo muškatnog oraščića.

Korak5

Prebacite paštetu u posudu ili posudice i na vrh ulijte pročišćeni maslac iz prvog koraka recepta. Stavite u frižider minimalno sat vremena.

Skini recept u PDFu

Prosječna ocjena člana

(5 / 5)

5 5 1
Ocijeni ovaj recept

1 ljudi ocijenilo recept

1.621

Moglo bi vas zanimati:
  • pulled pork vucena svinjetina

    Vučena svinjetina (pulled pork)

  • pileca korma s indijskim orasima

    Pileća korma s indijskim orasima

  • naan

    Naan

  • limoncello

    Limoncello – liker od limuna

  • marinara umak

    Marinara umak