Pastirska pita na moj način

2017-09-27
pastirska pita
  • Porcija : 4
  • Priprema : 15m
  • Kuhanje : 1:30 h
  • Spremno za : 2:00 h

Pastirsku pitu mnogi rade na razne načine. Od vrste mesa, preko dodataka. Pa kako bih unaprijed odagnao sve one komentare tipa “nije to prava pastirska pita”, odmah sam u imenu označio kako se radi o receptu na moj način :) 

Ali kad se već malo učimo, evo nekih osnova – iako je naziv – pastirska pita najrasprostranjeniji, treba spomenuti kako je dulje u upotrebi cottage pie i to od kraja 18 stoljeća kad je krumpir na velika vrata uveden kao jeftina, a zasitna namirnica. Odmah je postao omiljena hrana siromašnijeg puka pa ime ove pite dolazi upravo odatle (cottage – koliba, trošna kućica). Nekih 60-ak godina kasnije prvi se put pojavljuje shepherd’s pie koja se radi isključivo od mljevene janjetine. Kroz vrijeme se recept prilagođavao, a upotreba naziva pastirska pita, danas se uglavnom koristi za bilo kakvo meso u saftu (često i ostatke od nekog drugog obroka) koje je prekriveno pire krumpirom i dodatno zapečeno. 

Ovo jelo možete pripremiti u jednoj velikoj vatrostalnoj posudi ili u manjim posudama kao pojedinačne porcije. Dobar tek :)

Sastojci

  • Za mesni dio:
  • 500 gr mljevenog mesa (janjetina, junetina, miješano...)
  • 2 luka
  • 2 mrkve
  • 2 stabljike celera
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 žlica glatkog brašna
  • 2 žlice koncentrata rajčice
  • 1 dcl crnog vina
  • 5 dcl goveđeg temeljca
  • 1-2 žlice worcestershire umaka
  • 1 list lovora
  • 100 gr smrznutog graška (opcionalno)
  • sol, papar
  • malo ulja
  • Za pire:
  • oko 1/2 kg krumpira (brašnastog)
  • 1 dcl mlijeka
  • 2 žlice maslaca
  • sol, papar
  • muškatni oraščić
  • 100 gr cheddar sira

Postupak

Korak1

Na malo ulja popržite mljeveno meso dok ne dobije smeđu boju. Dok se prži, kuhačom pokušajte razbiti što više grudica. Maknite meso van, a na istu masnoću stavite sjeckane luk, mrkvu, celer i protisnuti češnjak. Smanjite malo vatru i dinstajte povrće dok ne omekša. Zatim vratite i meso.

Korak2

Posipajte sve s malo brašna i pomiješte da se brašno rasporedi. Zatim pojačajte vatru, dodajte koncentrat rajčice i crno vino, opet dobro pomiješajte i ostavite na vatri dok se tekućina ne reducira na pola. Zatim dodajte goveđi temeljac, worcestershire umak i lovorov list. Kad zakipi smanjite vatru, poklopite i kuhajte pola sata do 40 minuta (dok umak ne bude gotovo u potpunosti reduciran). 5-6 minuta prije kraja dodajte smrznuti grašak. Maknite s vatre i pustite da se ohladi.

Korak3

Dok se mesni nadjev hladi, pripremite pire. Ogulite i narežite krumpir na srednje komade pa stavite kuhati u zasoljenu hladnu vodu. Kuhajte dok ne omekšaju. Dobro ih procijedite, dodajte zagrijano mlijeko i maslac te ispasirajte. Posolite, popaprite po ukusu, dodajte mrvicu mljevenog muškatnog oraha. Na kraju umiješajte 3/4 ribanog cheddara.

Korak4

U vatrostalnu posudu stavite mesni nadjev (idealno bi bilo da se ohladio kako ne bi curilo previše umaka preko pirea). Zatim složite pire krumpir i na kraju posipajte s preostalom 1/4 cheddara. Pecite u pećnici na 200 stupnjeva cca 20-30 minuta.

Prosječna ocjena člana

(5 / 5)

5 5 1
Ocijeni ovaj recept

1 ljudi ocijenilo recept

941

Moglo bi vas zanimati:
  • pulled pork vucena svinjetina

    Vučena svinjetina (pulled pork)

  • pileca korma s indijskim orasima

    Pileća korma s indijskim orasima

  • naan

    Naan

  • limoncello

    Limoncello – liker od limuna

  • marinara umak

    Marinara umak