Pâte à Choux

2017-06-20
  • Količina : cca 30 krafnica ili 15 manjih kolutova ili 20 eklera
  • Priprema : 20m
  • Kuhanje : 40m
  • Spremno za : 60m

Ovaj francuski naziv zapravo označava ono što u našim krajevima često zovemo – kuhano tijesto. Koristi se za doista razne slastice – od možda najpoznatijih princes krafni, preko eklera do profiterola… I još mnogo drugih… 

Sastojci

  • 125 ml vode
  • 125 ml mlijeka
  • 125 gr maslaca
  • 150 gr glatkog brašna
  • 1 žličica šećera (izostaviti ako je za slano punjenje)
  • Prstohvat soli
  • 4 jaja
  • Šećer u prahu za posipanje

Postupak

Korak1

Vodu, mlijeko, maslac, sol i šećer stavite na vatru dok ne zakipi. Maknite s vatre pa dodajte brašno (odjednom) i odmah dobro miješajte s nekom drvenom kuhačom ili čvrstom špatulom.

Korak2

Vratite smjesu na vatru i kuhajte minutu dvije konstantno miješajući. Tijesto će vam se formirati u kuglu koja će se bez ljepljenja odvajati od stijenki.

Korak3

Ubacite tijesto u posudu za miksanje i miksajte par minuta (tako ćete ohladiti tijesto) pa dodajte jedno po jedno jaje miksajući dok se sve lijepo ne spoji.

Korak4

Prebacite tijesto u vrećicu za ukrašavanje i na pek papiru na limu za pečenje formirajte oblike po želji.

Korak5

Ako radite slatku varijantu punjenja, posipajte prije pečenja sa šećerom u prahu. Pecite 15-ak minuta na 190 stupnjeva, a onda spustite temperaturu na 170 i pecite daljnjih 25 minuta. Ugasite pećnicu, lagano otvorite vrata i ostavite tijesto unutra još 15 minuta. Punite tijesto po želji tek kad se ohladi.

Prosječna ocjena člana

(5 / 5)

5 5 1
Ocijeni ovaj recept

1 ljudi ocijenilo recept

757

Moglo bi vas zanimati:
  • kremsnite

    Kremšnite na moj način (verzija 1)

  • crno bijeli choco banana muffini

    Crno-bijeli choco banana muffini

  • Palačinke u pjenici od vina

  • Vruća bijela čokolada s mentom

  • Naopake tortice s kivijem