Paukova torta

2017-11-10
pauk_torta
  • Količina : kalup 20cm
  • Priprema : 30m
  • Kuhanje : 40m
  • Spremno za : 6:00 h

Ove sam godine za “noć vještica” napravio ovu – nekima simpatičnu, a nekima prestrašnu – paukovu tortu. Oba tipa biskvita su izrazito mekana i sočna i nećete sigurno zažaliti ukoliko ih pripremite i za neku drugu priliku :)

Dva su kakao biskvita, jedan je s pireom od muškatne tikve (možete koristiti i hokaido, ali mi muškatna ima bolji okus), dok je krema s maslacem, bundevom, začnima i dosta šećera – nitko nije rekao da je torta zdrava  ;) Sve je preliveno ganacheom i ukrašena bijelom čokoladom i paukom od tamne čokolade. Recept je prilično dugačak, ali zapravo nije kompliciran pa se nemojte obeshrabriti :) Inače, teško je raditi pire od tikve samo za jedan recept jer količina varira od veličine tikve, pa ukoliko vam ostane napravite juhu ili ovaj fini rižoto

Sastojci

  • Crni biskvit (za dva biskvita):
  • 150 gr šećera
  • 75 gr glatkog brašna
  • 40 gr oštrog brašna
  • 60 gr kakaa
  • 3/4 žličice praška za pecivo
  • 1/2 žličice sode bikarbone
  • prstohvat soli
  • 110 gr maslaca sobne temperature
  • 2 jaja
  • 120 gr grčkog krem jogurta
  • žličica vanilije
  • Biskvit od tikve (za jedan biskvit):
  • 35 gr šećera
  • 1 žlica smeđeg šećera
  • 75 gr glatkog brašna
  • 1/2 žličice praška za pecivo
  • 1/4 žličice sode bikarbone
  • prstohvat soli
  • 1/2 žličice cimeta
  • prstohvat ribanog muškatnog oraha
  • 1/4 žličice đumbira
  • 45 gr maslaca sobne temperature
  • 50 gr pirea od tikve
  • 1 jaje
  • 2 žlice grčkog krem jogurta
  • žličica vanilije
  • Buttercream od tikve:
  • 110 gr maslaca sobne temperature
  • 75 gr pirea od tikve
  • 250 gr šećera u prahu
  • cimet, đumbir, muškatni oraščić, vanilija prema ukusu
  • Crni ganache:
  • 220 gr crne čokolade
  • 1,5 dcl vrhnja za šlag
  • Za ukrašavanje:
  • 100 gr bijele čokolade (za mrežu)
  • 50 gr crne čokolade (za pauka)
  • Za pire od tikve:
  • 1 muškatna tikva

Postupak

Korak1

Prvo ćemo pripremiti pire od muškatne tikve (ili neke druge koju imate poput hokaido) koji će nam trebati na dva mjesta u receptu. Tikvu prerežite na pola pa izdubite unutrašnjost. Zatim režite na kriške širine nekoliko centimetara. Tikvu ne morate guliti unaprijed, bit će lakše kad bude pečena. Rasporedite komade tikve na lim za pečenje i pecite na 200 stupnjeva oko pola sata do 40 minuta. Kad meso omekša izvadite iz pećnice pa ogulite koru. Sve dobro izblendajte.

Korak2

Za pripremu crnog biskvita prvo pomiješajte sve suhe sastojke (šećer, brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, kakao i prstohvat soli). Zatim dodati male komadiće maslaca i miksati na laganoj brzini dok ne dobijete teksturu mrvica (maslac umiješan u praškaste sastojke). Dodati jaja pa miksati dok se dobro ne rasporede. Na kraju dodati jogurt i vaniliju i miksati dok ne dobijete glatku smjesu.

Korak3

Prebaciti smjesu u dva kalupa od 20 cm i peći na 170 stupnjeva oko 20 minuta (probajte čačkalicom). Možete ga peći i u jednom kalupu pa ćete ga onda rezati na pola, ali će tada vrijeme biti nešto duže. Pustite biskvit da se ohladi.

Korak4

Za biskvit s tikvom ponovno prvo pomiješajte suhe sastojke (šećer, brašno, smeđi šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, sol, začine). Zatim dodati male komadiće maslaca i miksati na laganoj brzini dok ne dobijete teksturu mrvica (maslac umiješan u praškaste sastojke). Dodati jaje pa miksati dok se dobro ne rasporedi. Na kraju dodati jogurt, pire od bundeve i vaniliju te miksati dok ne dobijete glatku smjesu.

Korak5

Prebaciti smjesu u kalup od 20 cm i peći na 170 stupnjeva oko 20 minuta (probajte čačkalicom). Pustite i ovaj biskvit da se ohladi.

Korak6

Za buttercream prvo kremasto izmutite maslac s pireom od tikve. Zatim začinite po želji (cimet, đumbir, muškatni orah, vanilija) i dodajte šećer u prahu. Na maloj brzini mutite dok se svi sastojci ne spoje pa pojačajte na srednju brzinu i nastavite mutiti dok ne dobijete glatku pjenastu smjesu. Stavite u frižider na otprilike 15-ak minuta, samo da se malo stisne.

Korak7

Red je za slaganje torte. Na prvi sloj kakao biskvita stavite malo kreme i razmažite. Zatim stavite sloj biskvita s tikvom, opet tanki sloj kreme i na kraju drugi sloj crnog biskvita. Stavite u frižider tortu na minimalno sat vremena prije nego krenete s ukrašavanjem.

Korak8

Ostatkom kreme premažite ohlađenu tortu (vrh i stranice) pa opet vratite u frižider.

Korak9

Dok se torta hladi pripremite ganache tako da vrhnje za šlag stavite zagrijavati, ali ne dopustite da zakipi. Zatim vrućim vrhnjem prelijte sitno sjeckanu čokoladu. Ostavite tako 5 minuta pa onda promiješajte i miješajte dok se kompletno čokolada ne otopi. Pustite da se sve malo ohladi (mora ostati tekuće, ali ne pretoplo kako ne bi otopilo sloj kreme) pa prelijte preko torte. Ostavite da se ganache stegne na torti (u frižideru).

Korak10

Za ukrašavanje vam treba malo čokolade i doza kreativnosti. Mreža je od bijele čokolade, a pauk od crne. Čokoladu (i crnu i bijelu) pripremate tako da 2/3 čokolade otopite na pari ili u mikrovalnoj pa u nju umiješate sjeckanu 1/3. Miješajte dok se i taj dio ne otopi. Ova naknadno umiješana će taman ohladiti kompletnu smjesu da se čokolada lakše formira. Postoji i "štreberskiji" način s termometrom, ali meni ovaj sistem svaki put funkcionira. Tko želi više, nek googla "temperiranje čokolade" :)

Korak11

Tako pripremljenu crnu čokoladu stavite u vrećicu za ukrašavanje pa na komadu pek papira (ili još bolje čvrste prozirne folije poput one koja se nekad koristila za grafoskope) oblikujte tijelo i nožice. Stavite u frižider da se stisne.

Korak12

Pripremljenu bijelu čokoladu stavite u vrećicu pa iz visine (kako bi što tanje linije dobili) šarajte mrežu po ohlađenoj torti. Na kraju stavite pauka (nožice zalijepite s malo čokolade).

Prosječna ocjena člana

(5 / 5)

5 5 1
Ocijeni ovaj recept

1 ljudi ocijenilo recept

1.142

Moglo bi vas zanimati:
  • kremsnite

    Kremšnite na moj način (verzija 1)

  • crno bijeli choco banana muffini

    Crno-bijeli choco banana muffini

  • Palačinke u pjenici od vina

  • Vruća bijela čokolada s mentom

  • Naopake tortice s kivijem