Perfect lemon cheesecake

2014-05-02
perfect lemon cheesecake
  • Količina : 20-ak šnita
  • Priprema : 30m
  • Kuhanje : 50m
  • Spremno za : 5:00 h

I evo, došao je na red i moj najdraži cheesecake recept… Ovo je (kao što i sam naslov kaže) jednostavno perfektna verzija ovog kolača ili torte… Možda je kompliciranija zbog pečenja u vodenoj kupelji, ali vjerujte mi – isplati se… I još limunov preljev na vrhu…

Kolač je inače kombinacija recepta od mmmary s coolinarike i stranice joy of baking

A ovdje je recept za krem sir iz kućne radinosti

Sastojci

  • Za podlogu:
  • 250 gr keksa McVitie’s Digestive
  • 125 gr maslaca
  • Za cheese kremu:
  • 750 gr krem sira
  • 3 jaja
  • 150 gr milerama
  • 1 žlica gustina
  • 2 vanilin šećera
  • 175 gr šećera
  • 2 žlice soka od limuna
  • Za kremu/preljev od limuna:
  • 2 jaja
  • 100 gr šećera
  • 0,5 dcl limunovog soka
  • korica 2 limuna
  • 40 gr maslaca

Postupak

Korak1

Ova se torta "kupa" u vodenoj kupelji pa svakako zaštitite kalup kako voda ne bi ulazila unutra... S obzirom da svi (vjerujte mi i vaš) kalupi za tortu koji imaju odvojivo dno propuštaju vodu, potrebno je zaštititi sve otvore aluminijskom folijom. Raširite nekoliko velikih komada folije pa na sredinu stavite kalup. Priljubite foliju uz rub kalupa i na vrhu dodatno stisnite uz obrub. Na kraju još za svaki slučaj zavežite omču špagom ili kuhinjskim koncem. Sad je vaš kalup spreman za kupanje.

Korak2

Sameljite kekse pa im dodajte rastopljeni maslac. Dobro pomiješajte da dobijete kompaktnu smjesu pa utisnite na dno kalupa za tortu. Stavite kalup u frižider dok pripremate kremu.

Korak3

Miješajte najsporijom brzinom miksera sir, mileram, šećer i vanilin šećer.

Korak4

u malu zdjelicu stavite gustin i limunov sok pa dobro pomiješajte kako ne bi bilo grudica. Dodajte u osnovnu smjesu. Dodajte jedno po jedno jaje. Tu je sad već smjesa dosta tekuća pa sretno s pošpricanom kuhinjom :) Prelijte kremu preko podloge.

Korak5

Zagrijte pećnicu na 170°C. Kalup za tortu stavite u neki veći kalup ili dublji lim pa okolo naspite kipuću vodu koja mora dosezati do polovice kalupa za tortu. Pecite cheesecake 45 minuta.

Korak6

Nakon 45 minuta izvadite kalup iz kupke pa vratite još 5 minuta u pećnicu. Ugasite pećnicu i lagano otškrinite vrata pa ostavite da se tako hladi.

Korak7

Nakon 10-ak minuta lagano oštrim nožem prođite uz rub kako biste kasnije lakše odvojili tortu od stranica kalupa. Pustite da se tako hladi, prvo na sobnoj temperaturi pa u frižideru, dok se vi zabavljate drugom kremom

Korak8

Za kremu od limuna prvo pjenasto umutite jaja sa šećerom. Dodajte limunov sok i stavite kuhati na paru cca 10-ak minuta (dok se krema ne zgusne) obavezno non stop miješajući

Korak9

Maknite kremu s vatre pa umiješajte maslac i limunovu koricu. Priljubite uz kremu plastičnu foliju da se ne primi korica i pustite da se hladi na sobnoj temperaturi.

Korak10

Izvadite tortu iz kalupa (maknite bočne stranice) pa ju prelijte limunovom kremom. Stavite u frižider da se hladi 3-4 sata, a najbolje preko cijele noći

Prosječna ocjena člana

(0 / 5)

0 5 2
Ocijeni ovaj recept

2 ljudi ocijenilo recept

13.732

Moglo bi vas zanimati:
  • crno bijeli choco banana muffini

    Crno-bijeli choco banana muffini

  • Palačinke u pjenici od vina

  • Vruća bijela čokolada s mentom

  • Naopake tortice s kivijem

  • Vruća čokolada s vanilijom i cimetom

Nutritivne informacije

Informacije su po porciji/komadu

  • Kalorije

    336,11 kcl
  • Bjelančevine

    4,86 gr
  • Ugljikohidrati

    23,64 gr
  • Masti

    24,73 gr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *