Pierogi – poljski ili ukrajinski ravioli

2016-06-12
  • Količina : 12-14
  • Priprema : 30m
  • Kuhanje : 10m
  • Spremno za : 60m

Pierogi (ili po naški pirogi) su zapravo slavenska verzija punjenih raviola. Kako su se u ovom području granice pomicale, a ljudi selili, tako danas to jelo svojataju mnogi narodi. Ipak, nekako se najviše veže uz Poljake i Ukrajince. 

Može se pripremati kao glavno jelo ili kao desert, naravno ovisno o punjenju koje može varirati od mesnog, povrtnog, sira, pa do voćnih u desertu. Ipak nekako najpoznatija su dva – s pire krumpirom i s kiselim kupusom. Ovdje imate nekoliko varijanti pa odaberite sami onu koja vam najviše odgovara ili dajte sami mašti na volju…

Sastojci

  • Tijesto:
  • 1 jaje
  • 2 žlice kiselog vrhnja
  • 135 gr (1 cup) glatkog brašna
  • prstohvat soli
  • 1 žličica praška za pecivo
  • Punjenje s krumpirom:
  • šalica pire krumpira
  • malo maslaca
  • 1/4 glavice luka
  • po želji žlica krem sira
  • Punjenje s kiselim kupusom:
  • oko 100 gr sjeckanog kiselog kupusa
  • 1/4 glavice luka
  • malo maslaca
  • sol i papar
  • Punjenje s gljivama:
  • oko 100-150 gr gljiva
  • 1/4 glavice luka
  • malo maslaca
  • sol i papar

Postupak

Korak1

Za tijesto dobro pomiješajte jaje s kiselim vrhnjem pa dodajte prosijano brašno, sol i prašak za pecivo. Pomiješajte pa prebacite na pobrašnjenu podlogu. Mijesite dok ne dobijete glatko tijesto. Poklopite i s nekom zdjelom ili pokrijte krpom i ostavite da odmara 15-ak minuta.

Korak2

Razvaljajte tijesto pa izrezujte krugove. Od ove smjese trebali biste dobiti cca 12 komada. Na sredinu svakog kruga stavite ohlađeni nadjev, preklopite krug na pola i pritisnite rubove prstima ili vilicom.

Korak3

Stavite vodu s malo soli na vatru i kad zakipi dodajte piroge. Pričekajte da isplivaju na površinu pa kuhajte još 1-2 minute. Ukoliko želite, možete ih (kao i ja) kad su kuhani prepržiti na malo maslaca da dobe finu boju i koricu. Po želji prelijte kiselim vrhnjem i/ili prženim lukom.

Korak4

Za nadjev od krumpira prepržite luk na maslacu i dodajte u ohlađeni pire krumpir.

Korak5

Za nadjev od kiselog kupusa prepržite luk na maslacu pa dodajte kiseli kupus. Dinstajte tako 10-ak minuta na laganoj vatri. Začinite po želji.

Korak6

Za nadjev od gljiva prepržite luk na maslacu pa dodajte sjeckane gljive i začinite po želji.

Skini recept u PDFu

Prosječna ocjena člana

(0 / 5)

0 5 0
Ocijeni ovaj recept

0 ljudi ocijenilo recept

1.812

Moglo bi vas zanimati:
  • pulled pork vucena svinjetina

    Vučena svinjetina (pulled pork)

  • pileca korma s indijskim orasima

    Pileća korma s indijskim orasima

  • naan

    Naan

  • limoncello

    Limoncello – liker od limuna

  • marinara umak

    Marinara umak