Pileći Chow mein

2014-03-19
  • Porcija : 4
  • Priprema : 15m
  • Kuhanje : 30m
  • Spremno za : 60m

Evo nas malo u orijentalnim vodama… Danas je na redu chow mein s piletinom i povrćem…

Kako to obično na ovim mojim stranicama biva, želja mi je da nešto zajedno i naučimo, pa ću stoga prvo objasniti pojam Chow mein – radi se o prženim rezancima. Mein (ili mian) su zapravo kineski rezanci s jajima, dok ovo chow (prženi) označava jedan od dva najpopularnija načina pripreme. Osim chow meina, izrazito je popularan i lo mein, a radi se o kuhanim rezancima koji se dodaju pri kraju pripreme pa su puno mekši i upiju više umaka.

A sad, nakon ove male školice, red je da se bacimo i na sam recept :)

Sastojci

  • 300 gr pilećeg filea
  • 250 gr rezanaca s jajima
  • 3 paprike (nek se šareni)
  • 2 mrkve
  • 1 tikvica
  • 2 mlada luka
  • 2 žlice soja sosa
  • 2 žlice gustina
  • 2 češnja češnjaka
  • sol i papar prema ukusu
  • malo ulja
  • sezam

Postupak

Korak1

Pileći file narežite na komadiće veličine zalogaja. Pomiješajte 1 žlicu soja sosa s 1 žlicom oyster sosa i 1 žlicom gustina (škroba) pa dodajte protisnuti češnjak. Ostavite piletinu da se marinira pola sata.

Korak2

Za to vrijeme pripremite povrće. Mrkvu, papriku i tikvice narežite na trakice, mladi luk na kolutiće.

Korak3

Napravite umak miješajući 1 žlicu soja sosa, 1 žlicu oyster sosa, 1 žlicu gustina i 0,7 dcl vode. Umak ćete dodati na kraju pripreme.

Korak4

Skuhajte rezance prema uputama na pakiranju (obično se kuhaju samo 3-4 minute). Ocijedite ih i ostavite sastrane.

Korak5

Dobro zagrijte wok, stavite malo ulja i pržite piletinu oko 10 minuta (dok ne bude gotova). Izvadite piletinu sastrane.

Korak6

Na isto ulje stavite mrkvu, paprike te tikvicu i pržite 2-3 minute. Izvadite i njih.

Korak7

Dodajte u wok još malo ulja pa ispržite rezance. Vratite meso i povrće te prelijte umakom. Dobro promiješajte i dodajte mladi luk. Ponovno promiješajte pa posipajte sezamom.

Ukoliko nemate kineske rezance, ne brinite – i oni talijanski ili domaći bit će sroz u redu. Možete koristiti široke (poput fettuccina) ili neke tanje. Ma možete čak i špagete, samo u tom slučaju kuhajte tjesteninu malo dulje – onako kako je navedeno na pakiranju.

Prosječna ocjena člana

(5 / 5)

5 5 1
Ocijeni ovaj recept

1 ljudi ocijenilo recept

1.564

Moglo bi vas zanimati:
  • pulled pork vucena svinjetina

    Vučena svinjetina (pulled pork)

  • pileca korma s indijskim orasima

    Pileća korma s indijskim orasima

  • naan

    Naan

  • limoncello

    Limoncello – liker od limuna

  • marinara umak

    Marinara umak