Pileći temeljac i bistra pileća juha

2015-03-18
  • Porcija : cca pola litre temeljca
  • Priprema : 10m
  • Kuhanje : 4:00 h
  • Spremno za : 4:00 h

Ovo su dva recepta u jednom. Kao što mu i sama riječ kaže, temeljac je temelj mnoštva finih jela – juha, rižota, variva, gulaša… A kako biste napravili pravi temeljac umjesto da koristite gotove kocke za juhu, potrebno je jako malo truda, ali nešto više vremena. Pravi se temeljci kuhaju nekoliko sati pa ćete se time vjerojatno pozabaviti tijekom vikenda. Ali na kraju priče se doista isplati.

A kad završite s temeljcem, dio možete iskoristiti za pripremu ove fine juhe. Preostali dio je najjednostavnije uliti u kalup za led i zamrznuti. U momentu kad vam zatreba za neko jelo, jednostavno istisnete par kockica i iskoristite ih.

Sastojci

  • cca 1 kg pilećeg mesa (leđa, nogice, krilca, vrat...)
  • 4 mrkve
  • 2 korjena peršina
  • pola korjena celera
  • nekoliko grančica peršinovog lista
  • pola žličice papra u zrnu
  • 1 luk
  • (možete dodati i malo poriluka, kelja, ovisi što imate)

Postupak

Korak1

U lonac stavite pileće meso sa kostima i kožom te zallijte hladnom vodom da u potpunosti prekriva meso. Stavite kuhati.

Korak2

U međuvremenu očistite povrće i nasjeckajte ga na veće komade. Luk možete oguliti ili ostaviti u ljusci. Ako ga ostavite u ljusci, juha će biti ukusnija ali će poprimiti blago narančastu boju.

Korak3

Kad voda u kojoj kuhate piletinu zavrije, žlicom pokupite svu pjenu koja se skupila i bacite ju. Zatim dodajte povrće i dolijte vode koliko je potrebno da pokrije sav sadržaj lonca. Kuhajte na jakoj vatri dok ponovno ne zavrije pa smanjite vatru, poklopite i kuhajte narednih 3-4 sata. Što se dulje kuha, bit će ukusnije.

Korak4

Na kraju imate dvije mogućnosti - ako ćete raditi juhu, izvadite meso i povrće. Meso će se lako pod prstima skidati s kosti pa čisto meso vratite u juhu, kao i mrkvu. Dodajte još malo vode (probajte, temeljac je dosta jak pa sami odlučite hoćete li ga i koliko razrijediti. Posolite i popaprite. Zakuhajte rezance i poslužite.

Korak5

Ako ćete pak pripremati temeljac kojeg ćete zamrznuti, procijedite ga kroz sitno sito i pustite da se ohladi. Nakon što se ohladi, na vrhu će se skupiti masnoća koju pokušajte što više odstraniti. Vratite ga na vatru i kuhajte toliko dugo dok se ne reducira otprilike na trećinu. Još jednom procijedite i pustite da se ohladi. Ulijevajte u kalup za led i zamrznite

Skini recept u PDFu

Sastojci:, , , ,
Prosječna ocjena člana

(0 / 5)

0 5 0
Ocijeni ovaj recept

0 ljudi ocijenilo recept

2.280

Moglo bi vas zanimati:
  • crno bijeli choco banana muffini

    Crno-bijeli choco banana muffini

  • Palačinke u pjenici od vina

  • Vruća bijela čokolada s mentom

  • Naopake tortice s kivijem

  • Vruća čokolada s vanilijom i cimetom

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *