Piña colada panna cotta

2014-03-22
pina colada panna cotta
  • Porcija : 6
  • Priprema : 30m
  • Kuhanje : 30m
  • Spremno za : 5:00 h

Konačno je došlo vrijeme i za ovaj recept koji me već dosta vremena intrigira… Želio sam napraviti panna cottu s okusom ovog poznatog koktela… Možda sam ga malo zakomplicirao, ali rezultat je doista super (s obzirom da sam dobio kompliment kako se radi o jednoj od najboljih verzija panna cotte, a i ja sam – iako sam sebi najveći kritičar – prezadovoljan dobivenim)…

Piña colada je inače koktel porijeklom iz Puerto Rica, a sastoji se od kokosovog mlijeka ili kokosovog vrhnja, soka od ananasa i bijelog ruma. Panna cotta je, s druge strane, talijanski desert od kuhanog slatkog vrhnja sa želatinom. Kao završni sloj napravio sam kombinaciju svježeg ananasa i mente… Ta dva okusa su jednostavno stvorena jedno za drugo…

Ovdje možete pronaći recept za kokosovo mlijeko iz kućne radinosti koje sam koristio za ovaj desert, ali možete kupiti i gotovo kokosovo mlijeko… Isto tako, pazite na jednu vrlo važnu stvar – za žele od ananas koristite isključivo kompot od ananasa jer svježi ananas sadrži enzim koji kod želatine poništava njezino svojstvo zgušnjavanja! Kao i kod smokve, kivija, guave i papaje, tako je i s ananasom – te voćke prvo morate prokuhati kako bi vam žele uspio.

Sastojci

  • Panna cotta od kokosa:

  • 1/2 l kokosovog mlijeka
  • 2 dcl vrhnja za šlag
  • 2 žlice šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 8 listova želatine (ili 1,5 vrećice mljevene)
  • Žele od ananasa:

  • 1 kompot od ananasa (cca 400 gr)
  • 1 dcl bijelog ruma
  • 1 narančina korica
  • sok 1 limuna ili naranče
  • 2 žlice šećera
  • 6 listova želatine (ili jedna vrećica mljevene)
  • Završni sloj:

  • 1 svježi ananas
  • 10-15 listića mente
  • 2 žlice šećera

Postupak

Korak1

Želatinu rastopite u hladnoj vodi (koristite količinu želatine prema uputama s omota (1 vrećica za 1/2 litre ili za listove želatine - 6 listova za 1/2 litre).

Korak2

Stavite kuhati kokosovo mlijeko, vrhnje i šećer s vanilin šećerom. Kad krene kipiti, maknite s vatre i odmah umiješajte ocijeđenu želatinu. Miješajte kako bi se želatina u potpunosti rastopila, pa pustite da se smjesa malo ohladi.

Korak3

Kako se radi o imitaciji koktela, punio sam panna cottu u čaše. Uzmite visoke čaše pa u njih ulijevajte podjednaku količinu panna cotte. Stavite da se ohlade prvo na sobnoj temperaturi, a nakon toga stavite u frižider na cca 2 sata.

Korak4

Kad se panna cotta počne stegne, vrijeme je da napravite i drugi sloj. Prvo pripremite želatinu kao u prvom koraku, ovaj put za 1/2 l želea.

Korak5

Kompot od ananasa (skupa sa sokom u kojem se ananas nalazi) stavite u blender i izmiksajte. Slobodno vam ostanu komadići, ne treba biti na najsitnije.

Korak6

Dodajte narančinu koricu, limunov ili narančin sok, rum i šećer pa stavite kuhati. Kad počne kipiti maknite s vatre i umiješajte želatinu. Stavite da se ohladi. Neka bude topao i tekući, ali ne prevruć.

Korak7

Sipajte žele preko prvog sloja panna cotte (koji sad već treba biti stisnut kako se dva sloja ne bi pomiješala). Stavite u frižider na slijedećih minimalno 2 sata (po mogućnosti preko noći)

Korak8

Svježi ananas ogulite, izdubite sredinu koja nije fina jer je pretvrda, pa narežite na listiće. Možete i ovdje koristiti ananas iz kompota, ali ovako je svježije i finije, pogotovo kad ga posipate zelenim šećerom od mente. Njega ćete dobiti tako da u mužaru dobro usitnite i pomiješate listiće mente sa šećerom. Miješajte sve dok listići više ne budu prepoznatljivi, a smjesa izgleda poput zelenog šećera... Malo truda i tjelovježbe, ali rezultat će opravdati taj trud.

Korak9

Pomiješajte listiće ananasa sa šećerom od mente i složite kao završni sloj na panna cotti.

Skini recept u PDFu

Prosječna ocjena člana

(5 / 5)

5 5 2
Ocijeni ovaj recept

2 ljudi ocijenilo recept

1.626

Moglo bi vas zanimati:
  • pulled pork vucena svinjetina

    Vučena svinjetina (pulled pork)

  • pileca korma s indijskim orasima

    Pileća korma s indijskim orasima

  • naan

    Naan

  • limoncello

    Limoncello – liker od limuna

  • marinara umak

    Marinara umak

Nutritivne informacije

Informacije su po porciji/komadu

  • Kalorije

    465,08 kcl
  • Bjelančevine

    6,47 gr
  • Ugljikohidrati

    34,6 gr
  • Masti

    30,87 gr