Pretzel bread

2017-04-22
pretzel bread
  • Količina : 2
  • Priprema : 20m
  • Kuhanje : 25m
  • Spremno za : 1:45 h

Pred nekih više od godinu dana radio sam perece po “originalnom” njemačkom receptu (link je tu), a sad je došao na red i kruh pripremljen na sličan način… Vizualno prekrasan, a istovremeno mekan i ukusan… Kupio me na prvu ;)

Sastojci

  • 1 vrećica suhog kvasca
  • 2 žlice smeđeg šećera
  • 2,4 dcl (1 cup) tople vode
  • 50 gr otopljenog maslaca
  • 2 žlice mlijeka
  • 270 gr (2 cups) glatkog brašna
  • 135 gr (1 cup) oštrog brašna
  • 1 žličica soli
  • I još...

  • 2 litre vode
  • 4 žlice sode bikarbone
  • malo ulja
  • 2 žlice otopljenog maslaca
  • krupna sol

Postupak

Korak1

U 2,4 dcl tople vode pomiješati suhi kvasac i šećer (ako nemate smeđeg, naravno da može i bijeli). Ostaviti 10-ak minuta na toplom dok se kvasac ne aktivira. U međuvremenu otopite 50 gr maslaca pa mu dodajte 2 žlice mlijeka.

Korak2

Pomiješajte otopinu kvasca s maslacem i mlijekom pa dodajte brašno i sol. Umijesite glatko tijesto. Ako je potrebno, dodajte još malo brašna ali ne previše, mora ostati malo ljepljivo. Stavite dizati sat vremena (dok se ne udvostruči) u lagano nauljenu posudu.

Korak3

Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva, a lim za pečenje lagano nauljite (nemojte koristiti pek papir). Pripremite "jacuzzi" za tijesto. Prvo stavite 2 litre vode da zakipi. Zatim dodajte 4 žlice sode bikarbone, ali pomalo jer će se jaaakooo zapjeniti.

Korak4

Kad se tijesto udvostručilo istisnite lagano rukom iz njega sav zrak pa ga podijelite na dva dijela. Od svakog napravite kuglu i stavite kuhati u otopinu sode bikarbone oko minutu i pol (okrenite nakon 45 sekundi). Izvadite, ocijedite višak vode i prebacite na lim za pečenje. Brzo ponovite postupak s drugom kuglom.

Korak5

Lagano na par mjesta vrh kruha zarežite nožem kako bi se mogao širiti tijekom pečenja i odmah posipajte s krupnom soli. Pecite na 200 stupnjeva 25 minuta (bilo bi dobro na pola vremena okrenuti lim).

Korak6

Čim kruhčiće izvadite iz pećnice premažite ih otopljenim maslacem kako bi dobili finu mekanu koricu.

Prosječna ocjena člana

(5 / 5)

5 5 2
Ocijeni ovaj recept

2 ljudi ocijenilo recept

1.657

Moglo bi vas zanimati:
  • pulled pork vucena svinjetina

    Vučena svinjetina (pulled pork)

  • pileca korma s indijskim orasima

    Pileća korma s indijskim orasima

  • naan

    Naan

  • limoncello

    Limoncello – liker od limuna

  • marinara umak

    Marinara umak