Ragu alla Bolognese

2017-11-09
ragu alla bolognese
  • Porcija : 4
  • Priprema : 10m
  • Kuhanje : 3:00 h
  • Spremno za : 3:10 h

Prije nekoliko godina sam imao čast provesti nekoliko sati u Barilla Academiji te naučiti kako se na originalan način pripremaju neka od najpoznatijih talijanskih jela… Jedno od njih je naravno i ovaj Bolognese umak… E sad, ima puno recepata po kojem se on navodno “originalno” radi, jer svaka kuća ima neki svoj recept… Ovo nije recept iz Barille, već je ipak malo modificiran na način kako ga (opet navodno) radi većina Talijana, a koji je meni najdraži.

I iako je kod nas vrlo uobijčajeno pripremati Spaghette u ovom umaku, originalno se to jelo priprema s nekim drugim vrstama tjestenine, npr. Fusillima, Pennama, Tagliatellama… Razlog je taj što se radi o bogatom mesnom umaku, koji se sljubljuje s tjesteninom koja ima veću površinu nego što su to Spaghetti. Na taj način nećete, nakon što pojedete tjesteninu, imati još pun tanjur umaka već ćete uživati u kombinaciji tjestenine i umaka tijekom svakog zalogaja…

Sastojci

  • malo maslinovog ulja
  • oko 40 gr maslaca
  • 50 gr pancete
  • 200 gr mljevene junetine
  • 200 gr mljevene svinjetine
  • 1 luk
  • 1 mrkva
  • 1 stabljika celera
  • 2 žlice koncentrata rajčice
  • oko 0,5 l goveđeg temeljca
  • 1 dcl crnog vina
  • sol, papar
  • 0,5 dcl mlijeka
  • 400 gr tjestenine
  • malo parmezana

Postupak

Korak1

Na malo maslinovog ulja i maslacu popržite pancetu, pa stavite sjeckano povrće na cca 10 minuta. Dodajte meso i pržite ga još 10-ak minuta (dok meso ne bude smeđe, a tekućina ispari).

Korak2

Podlijte crnim vinom, pa nakon par minuta kad ispari dodajte pire rajčice pomiješan s nešto više od pola temeljca. Posoliti i popapriti po želji i kuhati oko 2, 2 i pol sata na laganoj vatri. Povremeno pomiješajte i po potrebi dodajte još temeljca.

Korak3

Pred kraj kuhanja dodajte mlijeko i sve dobro pomiješajte.

Korak4

U međuvremenu skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju. Ocijedite i pomiješajte s umakom. Po vrhu stavite malo parmezana.

Prosječna ocjena člana

(4.5 / 5)

4.5 5 2
Ocijeni ovaj recept

2 ljudi ocijenilo recept

968

Moglo bi vas zanimati:
  • pileca korma s indijskim orasima

    Pileća korma s indijskim orasima

  • naan

    Naan

  • limoncello

    Limoncello – liker od limuna

  • marinara umak

    Marinara umak

  • Necci