Rižoto od poriluka

2014-05-11
rizoto od poriluka
  • Porcija : 4
  • Priprema : 10m
  • Kuhanje : 30m
  • Spremno za : 50m

Iako sam ovaj recept stavio u kategoriju predjela, isto se tako moglo naći i u glavnim jelima… Naravno, ovisi kolike ste porcije odlučili napraviti.

Moram priznati da sam prije imao dosta problema s doziranjem riže i omjerima. Ono što se u međuvremenu pokazalo kao dobitna kombinacija je cca 70-80 gr po porciji… Isto tako, na 100 gr riže ide otprilike 3 puta više vode…

Sastojci

  • malo maslinovog ulja
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 veliki poriluk
  • 2 mrkve
  • 2 dcl bijelog vina
  • 2 povrtne kocke
  • 8 dcl vode
  • 300 gr riže
  • 50 gr parmezana
  • sol, papar, majčina dušica, peršin
 

Postupak

Korak1

Maslinovo ulje malo aromatizirati češnjakom pa na njemu pirjati poriluk i ostalo povrće, Posipati s malo majčine dušice.

Korak2

Kad vino ispari, ubaciti rižu i podlijevati naizmjence s povrtnim temeljcem i vinom (ne pretjerati s tekućinom, nego malo pomalo, kad nema više tekućine onda dodati po šeflju)

Korak3

Kuhati dok riža ne bude baš po vašem ukusu (ja volim al dente pa je to nešto manje od 20 minuta - ovisno o vrsti riže)

Korak4

Kad je pri kraju (cca 3-4 minuta prije kraja) ubaciti ribani parmezan i začiniti po želji sa soli i paprom

Korak5

Pustiti da “odmori” desetak minuta, posuti s malo peršina i ribanim parmezanom

Prosječna ocjena člana

(4 / 5)

4 5 1
Ocijeni ovaj recept

1 ljudi ocijenilo recept

1.044

Moglo bi vas zanimati:
  • crno bijeli choco banana muffini

    Crno-bijeli choco banana muffini

  • Palačinke u pjenici od vina

  • Vruća bijela čokolada s mentom

  • Naopake tortice s kivijem

  • Vruća čokolada s vanilijom i cimetom

Nutritivne informacije

Informacije su po porciji/komadu

  • Kalorije

    285,3 kcl
  • Bjelančevine

    10,75 gr
  • Ugljikohidrati

    27,31 gr
  • Masti

    13,13 gr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *