Rižoto s muškatnom tikvom, pinjolima i sjemenkama bundeve

2017-09-30
rizoto s muskatnom tikvom
  • Porcija : 4
  • Priprema : 15m
  • Kuhanje : 60m
  • Spremno za : 1:30 h

Jesen me nekako uvijek veže uz jela od gljiva i tikvi… I malo pancete ili špeka… E da, i kesteni… Ok, očito je zašto ovo jelo nisam nazvao “jesenski rižoto” što mi je bio prvi plan :) Previše bi se sličnih našlo… Uglavnom, prošli vikend je bila gusta juha od gljiva kao jesenski specijalitet, a danas sam okus muškatne tikve u ovom rižotu pojačao pancetom i pilećim temeljcem… Ako želite vegetarijansku verziju, samo isključite pancetu, a temeljac koristite povrtni :)

Kao i u svim jelima s muškatnom tikvom, prvo ju trebate dobro ispeći u pećnici. Mnogi ju kuhaju, ja ju pečem jer se na taj način dobije puno intenzivniji onaj “nutty” okus kojeg ova tikva čuva u sebi.

Sastojci

  • srednja muškatna tikva
  • maslinovo ulje
  • sol, papar
  • 50 gr pancete
  • 2 veće ljutike ili 1 luk
  • 1 žličica suhe ili 2-3 lista svježe kadulje
  • 1 češanj češnjaka
  • 200 gr riže za rižoto
  • 2 dcl bijelog vina
  • oko 8 dcl - 1 l pilećeg ili povrtnog temeljca
  • 2 žlice maslaca
  • 30-40 gr parmezana
  • malo pinjola i sjemenki bundeve

Postupak

Korak1

Muškatnu tikvu ogulite, izdubite sjemenke i narežite na kockice. Stavite u lim za pečenje (možete ga obložiti folijom da bude lakše pranje), prelijte s 2-3 žlice maslinovog ulja, posolite i popaprite pa stavite u pećnicu na 200 stupnjeva oko pola sata. Na pola vremena sve pomiješajte da se ispeče ravnomjerno. Malo ohladite pa izblendajte u pire.

Korak2

Za rižoto na malo maslinovog ulja popržite pancetu pa dodajte sjeckanu ljutiku (u ovom jelu mi je draža nego luk, ali i luk će poslužiti) te sjeckanu kadulju. Pržite na srednjoj vatri dok luk ne postane staklast pa ubacite i gnječeni češnjak.

Korak3

Dodajte rižu za rižoto i popržite ju oko 2 minute. Sve podlijte bijelim vinom pa pojačajte vatru i kuhajte dok većina vina ne ispari. Zatim počnite malo pomalo dodavati temeljac (koji mora biti vruć). Dodajte šeflju temeljca, dobro pomiješajte i ostavite da se krčka na laganoj vatri. Tek kad vidite da gotovo više i nema temeljca, dodajte novu šeflju i tako dok ne dobijete rižoto koji je kremast, a riža al dente. To će trajati 18-20 minuta.

Korak4

Umiješajte pire od tikve i kuhajte još minutu-dvije. Začinite po želji. Na kraju maknite s vatre, dodajte maslac i parmezan, dobro pomiješajte i ostavite poklopljeno bar 5 minuta prije serviranja.

Korak5

Dok rižoto "odmara" vi na malo ulja tostirajte pinjole i sjemenke bundeve. Malo posolite i miješajte konstantno jer pinjolima treba samo djelić sekunde da od zlatnih postanu pregoreni...

Prosječna ocjena člana

(5 / 5)

5 5 1
Ocijeni ovaj recept

1 ljudi ocijenilo recept

173

Moglo bi vas zanimati:
  • gingerbread kucica

    Gingerbread kućica

  • mousse torta s pistacijama i vanilijom

    Mousse torta s pistacijama i vanilijom

  • pasta od pistacija

    Pasta od pistacija

  • brza savijaca s jabukama i bademima

    Brza savijača s jabukama i bademima

  • liker od aronije

    Liker od aronije (a može i od borovnica)