Rižoto sa šumskim plodovima

2017-11-19
rizoto sa sumskim plodovima
  • Porcija : 4
  • Priprema : 30m
  • Kuhanje : 30m
  • Spremno za : 60m

Jesen u svom najsivijem izdanju… Viroze, prehlade… I u takvim trenucima pravi comfort food ;)

Svi znaju za rižoto s plodovima mora pa ne vidim razloga zašto ovaj ne bi bio s plodovima šume :) Okusi takozvanog šumskog mesa (gljiva) uptpunjeni su s malo tostiranih sjeckanih oraha i crispy parmezanom. Uz smeđe šampinjone i vrganje, posebnu boju i okus ovdje daju crne trube, crni trubači, mrtvačke trube (trompette de la mort i trombetta dei morti). Njihov intenzivan zemljani okus diže klasični rižoto s gljivama na jednu sasvim drugu razinu… S obzirom da trenutno nisam imao svježe, ove su suhe više nego dobra zamjena – samo ih se hidrira ;)

Sastojci

  • 10 gr suhih crnih truba
  • 10 gr suhih vrganja
  • 200 gr smeđih šampinjona
  • 1 luk
  • malo ulja
  • pola žličice suhe majčine dušice (ili par grančica svježe)
  • 350 gr riže za rižoto
  • 1 dcl bijelog vina
  • oko 1 l pilećeg ili povrtnog temeljca
  • 2 žlice maslaca
  • 50 gr parmezana
  • šaka oraha
  • sol, papar

Postupak

Korak1

Ako, poput mene, koristite suhe gljive, prelijte ih kipućom vodom i pustite da se namaču cca 15-20 minuta. Trube u jednoj zdjelici, vrganje u drugoj. Nakon 20-ak minuta ih ocijedite, ali nemojte bacati vodu u kojoj su se namakale!

Korak2

Pripremite i temeljac. Ja ovo jelo najrađe radim s domaćim pilećim, ali dobro će doći i kocka za juhu - pileća ili povrtna. Važno je da temeljac bude vrući kad ga krenete dodavati u rižoto.

Korak3

Na malo vrućeg ulja prvo popržite crne trube. Smanjite vatru i dinstajte ih tako nekoliko minuta dok ne omekšaju i ne osjetite njihov fantastičan miris :) Maknite ih s vatre i izblendajte (po potrebi dodajte malo vode u kojima su stajali). Ostavite tu "kremicu" sastrane.

Korak4

Na vruće ulje sad stavite sitno sjeckani luk i pržite ga na laganoj vatri dok ne omekša. Zatim dodajte ocijeđene vrganje i sjeckane šampinjone. Sve začinite majčinom dušicom i malo papra. Nakon par minuta dodajte rižu i pržite ju 2-3 minute. Sve podlijte bijelim vinom, pojačajte vatru i pustite da alkohol ispari.

Korak5

Dodajte onu kremicu od trubača i vodu u kojoj su se hidrirale gljive. Dobro pomiješajte i smanjite vatru da rižoto lagano krčka. Sad slijedi onaj klasičan način pripreme rižota s dodavanjem temeljca - malo pomalo i dobro miješanje između dodavanja. Kuhajte ga tako dok ne dobijete rižoto koji je kremast, a riža al dente. To će trajati 20-ak minuta.

Korak6

Kušajte pa dodajte sol i papar po želji. Maknite s vatre, dodajte maslac, parmezan i sjeckane tostirane orahe, dobro pomiješajte i ostavite poklopljeno bar 5 minuta prije serviranja.

Korak7

Ako se želite malo poigrati i napraviti ove hruskavce od parmezana, zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva, na pek papir posipajte parmezan (koristite neki okrugli ili drugi kalupić) da bude visine cca pola cm pa pecite 5-10 minuta (dok ne dobije lijepu žutu boju). Kako se hladi, tako će biti hrskaviji.

 

Prosječna ocjena člana

(5 / 5)

5 5 1
Ocijeni ovaj recept

1 ljudi ocijenilo recept

45

Moglo bi vas zanimati:
  • gingerbread kucica

    Gingerbread kućica

  • mousse torta s pistacijama i vanilijom

    Mousse torta s pistacijama i vanilijom

  • pasta od pistacija

    Pasta od pistacija

  • brza savijaca s jabukama i bademima

    Brza savijača s jabukama i bademima

  • liker od aronije

    Liker od aronije (a može i od borovnica)