Rolana pita sa sirom

2017-10-20
zarolana pita sa sirom
  • Količina : kalup 30 cm
  • Priprema : 20m
  • Kuhanje : 40m
  • Spremno za : 60m

Prije dosta vremena sam otkrio ovaj savršeni način kako od kupovnih kora za pitu/štrudlu/gibanicu/burek (više ne znam kako se u kojem dijelu ovo jelo naziva :)), uz mali trik, dobijete osjećaj domaćih kora… Nakon toga uglavnom radim po istom ovom receptu… Kako je to bilo davno prije ovih stranica, više se nažalost ne sjećam čiji je recept bio u originalu, ali hvala joj/mu :)

zarolana pita sa sirom 2

Tajna je u smjesi koja lijepi dvije kore, a onda se u nju stavlja nadjev (ja sam koristio samo posoljeni svježi sir, a vi možete po želji i ovdje dodati pokoje jaje). Zatim čvrsto zarolate i slažete u oblik puža u lim za pečenje.

zarolana pita sa sirom 1

Naravno umjesto ovakvog načina slaganja možete rolice slagati jednu do druge u četvrtastom limu..

Sastojci

  • 1 paket kora za savijaču
  • 1 čvrsti jogurt (180 gr najčešće)
  • 1 šalica gazirane vode
  • 1 šalica glatkog brašna
  • 1/2 šalice ulja
  • 1/2 vrećice praška za pecivo
  • 1 žličica soli (plus za sir po želji)
  • 3 veća jaja
  • 1 kg svježeg sira
  • maslac za lim

Postupak

Korak1

Maslacem namažite okrugli lim za pečenje, a pećnicu zagrijte na 210 stupnjeva.

Korak2

Kilogram svježeg sira izmiksajte da razbijete grudice i posolite. U drugoj zdjeli pomiješajte jogurt (nakon toga vam je šalica od jogurta mjera za sve ostale sastojke), gaziranu vodu, brašno, prašak za pecivo, ulje, jaja i sol.

Korak3

Na stol rasprostrite jednu koru pa ju premažite s četiri žlice smjese iz ove druge zdjele. Preklopite drugom korom i lagano pritisnite da se spoje. Zatim na nešto više od pola površine kore nježno (da kore ne puknu) razmažite posoljeni sir. Počevši od strane gdje je sir, što tanje sve zarolajte u rolicu.

Korak4

Dobivenu rolicu formirajte u oblik puža. Morate biti nježni jer su kore tanke i malo im treba da puknu, ali opet pokušajte ostaviti što manje zraka. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve kore (najčešće ih je 12 u paketu pa ćete vjerojatno imate 6 rolica). Svako rolicu nastavite oblikovati u puža od onog mjesta gdje ste završili s prethodnom.

Korak5

Na kraju sve prelijte s preostalim nadjevom (nemojte pretjerati, dovoljan je samo tanki sloj na vrhu. Pecite na 210 stupnjeva oko 40-ak minuta.

Prosječna ocjena člana

(5 / 5)

5 5 1
Ocijeni ovaj recept

1 ljudi ocijenilo recept

1.162

Moglo bi vas zanimati:
  • kremsnite

    Kremšnite na moj način (verzija 1)

  • kruh s bucinim sjemenkama i mozzarellom

    Kruh s bučinim sjemenkama i mozzarellom

  • peciva s ostatkom pire krumpira

    Mekana peciva s ostatkom pire krumpira

  • pita muffin

    Pita muffini

  • fasiranci

    Faširanci