Ruska Olivier salata

2016-06-12
ruska olivier salata
  • Porcija : 4
  • Priprema : 15m
  • Kuhanje : 20m
  • Spremno za : 60m

Ova salata svoje ime može zahvaliti njenom tvorcu – Lucienu Olivieru, ruskom kuharu belgijskog podrijetla. On ju je prvi pripremio 1860. godine u tada najcjenjenijem ruskom restoranu Ermitraž u Moskvi. Salata je kroz povijest doživljavala brojne preinake (što zbog siromaštva, što zbog praktičnosti) pa je vrlo teško reći koliko je zapravo današnja inačica slična originalnom receptu koji je do današnjeg dana ostao tajna.

Ono što znamo je da je ona vrlo slična nama poznatijoj francuskoj salati, samo uz dodatak šunke. Priprema se u svečanim prilikama kao što su Nova godina i drugi blagdani i slavlja. Omjeri sastojaka naravno mogu varirati ovisno o preferencijama, a ovo je moja verzija…

Sastojci

  • 2 krumpira
  • 2 mrkve
  • 2 tvrdo kuhana jaja
  • 150 gr graška
  • 150 gr šunke
  • 1 mladi luk
  • 2-3 žlice majoneze
  • 1 žličica senfa
  • sol, papar

Postupak

Korak1

Krumpire i mrkve u komadu skuhajte u lagano zasoljenoj vodi (15-20 minuta). Ako koristite smrznuti grašak, dodajte i njega pred kraj kuhanja. Ocijedite i ohladite povrće.

Korak2

Na podjednake komadiće narežite sve sastojke pa im dodajte majonezu, senf i začinite po želji. Ohladite prije serviranja.

Skini recept u PDFu

Prosječna ocjena člana

(0 / 5)

0 5 0
Ocijeni ovaj recept

0 ljudi ocijenilo recept

622

Moglo bi vas zanimati:
  • pileca korma s indijskim orasima

    Pileća korma s indijskim orasima

  • naan

    Naan

  • limoncello

    Limoncello – liker od limuna

  • marinara umak

    Marinara umak

  • ragu alla bolognese

    Ragu alla Bolognese