Šampinjonski quiche

2014-05-02
  • Porcija : 6
  • Priprema : 30m
  • Kuhanje : 45m
  • Spremno za : 1:30 h

Evo još jednog quicha na ovim stranicama… Ja sam kombinirao šampinjone i kuhanu šunku, a vi lako možete iskombinirati gljive s bilo kojim mesom koje vam je ostalo od nekog drugog jela (ili od dana ranije) – npr. pileći file… Odaberite verziju koja vam se više sviđa ili punite pitu samo sa dinstanim šampinjonima…

Sastojci

  • Za tijesto:
  • 320 gr glatkog brašna
  • 1/4 žličice soli
  • 180 gr maslaca
  • 6 žlica ledene vode
  • jaje za premaz tijekom pečenja
  • Za nadjev:
  • 300 gr šampinjona
  • 1/2 glavice luka
  • 2 češnja češnjaka
  • malo maslaca
  • 150 gr kuhane šunke
  • 2 dcl pilećeg temeljca
  • 1 puna žlica gustina
  • 1 dcl vrhnja za kuhanje
  • 1/2 žličice timijana (majčine dušice)
  • sol, papar

Postupak

Korak1

Prvo tijesto - Pomiješajte brašno i sol pa na to dodajte dobro ohlađeni nasjeckani maslac. Prstima uvaljajte maslac u brašno i mrvite ga. Uskoro ćete dobiti sitne mrvice tijesta - poput krušnih mrvica.

Korak2

Tada dodajte vodu koju ste prije toga dobro ohladili i počnite mijesiti tijesto dok ne dobijete kompaktnu smjesu koja se više neće lijepiti za posudu.

Korak3

Podijelite tijesto na dva dijela od kojih je jedan skoro dvostruko veći od drugoga pa stavite u frižider na pola sata.

Korak4

Izvaljajte veći dio (manji i dalje ostavite u frižideru) pa stavite u kalup za pite. Obavezno tijesto na mjestima probodite vilicom. Pecite na 200°C 20 minuta. Kako se tijesto ne bi podizalo, dobro je pokriti ga pek papirom na kojeg istresete grah ili rižu (kao uteg).

Korak5

U međuvremenu napravite nadjev. Luk i češnjak stavite dinstajte na malo maslaca ili ulja. Dodajte sjeckane šampinjone i začinite. Kad šampinjoni ispuste vodu i ona ispari, dodajte sjeckano meso.

Korak6

Zalijte nadjev pilećim temeljcem u kojeg ste umješali žlicu gustina (najbolje je prvo odgrabiti mrvicu temeljca kojeg ćete pomiješati s gustinom da ne bude grudica, pa tek onda pomiješati s ostatkom). Kuhajte dok ne zavrije i počne se zgušnjavati

Korak7

Dodajte i vrhnje za kuhanje i kuhajte par minuta dok se sve ne poveže i zgusne.

Korak8

Sad vam je i podloga od tijesta već gotova pa ju izvadite iz pećnice te prelijte nadjevom.

Korak9

Izvaljajte i drugi dio tijesta (onaj manji) i prekrijte nadjev (malo pritisnite prstima gornji sloj sa veće pečemom rubom podloge, ali pazite da ne popuca donji sloj). Izbodite na par mjesta oštrim nožem ili vilicom pa premažite jajetom. Pecite 20-25 minuta na 200°C

Skini recept u PDFu

Prosječna ocjena člana

(4 / 5)

4 5 1
Ocijeni ovaj recept

1 ljudi ocijenilo recept

1.132

Moglo bi vas zanimati:
  • crno bijeli choco banana muffini

    Crno-bijeli choco banana muffini

  • Palačinke u pjenici od vina

  • Vruća bijela čokolada s mentom

  • Naopake tortice s kivijem

  • Vruća čokolada s vanilijom i cimetom

Nutritivne informacije

Informacije su po porciji/komadu

  • Kalorije

    671,92 kcl
  • Bjelančevine

    15,48 gr
  • Ugljikohidrati

    41,48 gr
  • Masti

    49,72 gr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *